Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2008

Πως δημιουργείται το κάρμα

Τι δημιουργεί το Κάρμα;

Το κάρμα είναι ο νόμος της αιτίας-αποτελέσματος. Το κάρμα δημιουργείται απ' την άγνοια. Η άγνοια όμως ποτέ δεν είναι δικαιολογία, καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχει άγνοια, αφού η συνείδησή μας όλα τα γνωρίζει. Απλά υπάρχει Άρνηση να κοιτάξουμε την γνώση και την αλήθεια. Η άρνηση ξεκινά απ’ το φόβο, μια επίπλαστη ψευδαίσθηση. Ο φόβος μας κάνει να στρέφουμε το κεφάλι μας απ’ τη γνώση που νομίζουμε ότι θα μας αλλάξει τα δεδομένα. Είναι τελικά ο Εγωισμός η Άρνηση, που δεν θέλει να καταστραφεί. Όμως η μοίρα του εγωισμού είναι η καταστροφή, καθώς είναι ένα οικοδόμημα ψεύτικο.

Σε πρακτικό επίπεδο, ο νόμος του κάρμα φέρνει τις εμπειρίες της ζωής. Η άγνοιά μας δηλαδή, υποκινεί την ίδια την ύπαρξη μελλοντικών γεγονότων. Αυτή είναι μια κατάσταση που μπορεί και πρέπει να μεταλλαχτεί: από ασυνείδητη δημιουργία κάρμα, να γίνει συνειδητή δημιουργία. Από το κάρμα δεν μπορούμε, και δεν χρειάζεται να ξεφύγουμε, καθώς κάπως πρέπει η ζωή να ξετυλιχθεί. Μπορούμε όμως να υπερβούμε τον πόνο της ασυνείδητης δημιουργίας κάρμα (και αυτό ουσιαστικά εννοούν οι σοφοί σαν υπέρβαση του κάρμα), με το να αναπτύξουμε τη διόρασή μας. Η διόραση αναπτύσσεται με συγκέντρωση σε ένα σημείο, είναι δηλαδή ο ενωτικός στοχασμός. Το αντίθετο του ενωτικού στοχασμού, είναι η διάσπαρτη σκέψη που πηγαίνει σαν τον πίθηκο από κλαρί σε κλαρί. Με τη διάσπαρτη σκέψη μένουμε στην περιφέρεια του κύκλου μας. Με την ενωτική σκέψη, γινόμαστε το κέντρο του κύκλου. Αυτός είναι και ο στόχος του διαλογισμού, να αναπτύξουμε ενότητα νου, επι-κέντρωση.

Έχοντας διόραση λοιπόν, διαπερνούμε τις παχυλότητες της άγνοιας, και μπορούμε να είμαστε γνώστες των αποτελεσμάτων των πράξεών μας. Με τέτοια γνώση, δεν μπορούμε πια να δημιουργήσουμε κάτι αρνητικό, αλλά η γνώση αυτή μας δίνει την εξυπνάδα να γίνουμε δότες στη ζωή, να συμβάλλουμε στη δημιουργία νέας ζωής, αντί να θέλουμε να παίρνουμε και να είμαστε χρεωμένοι κατόπιν. Έτσι υπερβαίνουμε το κάρμα τελικά, με το να γίνουμε ζωοδότες ήλιοι, Χριστικά όντα δημιουργικού φωτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)