Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Σάββατο, 31 Μαΐου 2008

Συνήθειες

Οι καθημερινές μας συνήθειες παίζουν τεράστιο ρόλο στην πνευματική μας ανάπτυξη.

Συνήθειες πρακτικής φύσεως, όπως η διατροφή, οι συναναστροφές και οι διασκεδάσεις μας αλλά και διανοητικής και συναισθηματικής φύσης όπως οι καθημερινές μας "ακούσιες" σκέψεις και συναισθήματα αν δεν είναι θετικές, μπορούν να υποβαθμίσουν τις ενέργειές μας, να ανοίξουν ρήγματα στο ναό αυτό που είναι η όλη ανθρώπινη φυσιολογία, με αποτέλεσμα την διαφυγή πολύτιμης ενέργειας. Σαν συμπτώματα αυτό φέρει έλλειψη χαράς και ζωτικότητας (χαρά η οποία είναι η φυσική μας κατάσταση), αίσθημα απογοήτευσης και εσωτερικού "κενού", ασθένεια, έλλειψη θέλησης και θάρρους, έλλειψη έμπνευσης και προοπτικής, λύπη και πάρα πολλά άλλα.

Στην καθημερινότητά μας λέμε π.χ. "τώρα θα φάω και θα ευχαριστηθώ ένα ωραίο παγωτό" η μια μπριζόλα κλπ. Στην προσπάθειά μας δηλαδή να ευχαριστηθούμε (δηλαδή να πάρουμε ενέργεια) καταφέρνουμε το αντίθετο, αφού το παγωτό αυτό έχει τόσες χημικές ουσίες μέσα οι οποίες όταν πάνε στο έντερο παράγουν φοβερά δηλητήρια τα οποία διανοίγουν οπές στα ενεργειακά σώματα με αποτέλεσμα τη διαφυγή ενέργειας. Αυτό τελικά θα φέρει σαν σύμπτωμα τη βαρεμάρα, τη "θολούρα", τη μη συγκέντρωση του μυαλού, εκνευρισμό και άσχημη διάθεση και γενικά μια αρνητική κατάσταση που υποβαθμίζει τη ζωή μας και τη κάνει μίζερη. Έπειτα από την κατανάλωση μιας μπριζόλας επίσης, δύσκολα κάποιος συγκεντρώνεται και γίνεται παραγωγικός (πόσο μάλλον να κάνει διαλογισμό) αλλά το μόνο που εύκολα μπορεί να κάνει είναι να κάτσει μπροστά στη ΤV και να αποχαυνωθεί...

Γι` αυτό η Πνευματικότητα είναι μια επανάσταση. Επαναστατεί κανείς στα δεδομένα που υποβαθμίζουν τη ζωή του και αποφασίζει να την κάνει πιο όμορφη και χαρούμενη.

Ο αληθινός πνευματικός αναζητητής μπαίνει συνειδητά στην διαδικασία της καθημερινότητάς του και την μεταμορφώνει στο ανώτερο. Είναι μια διαδικασία δύσκολη που απαιτεί συνείδηση και προσπάθεια. Γι` αυτό και η ουσιαστική Πνευματικότητα ΔΕΝ είναι για εκείνους που λένε "καλά είμαι κι έτσι μωρέ, δεν βαριέσαι...". Ο Χριστός άλλωστε είχε πει ότι "ο Δρόμος μου δεν είναι για τους πολλούς", όχι γιατί Εκείνος απαγορεύει σε κανέναν, -αντιθέτως είναι ανοιχτός σε όλους-, αλλά γιατί πολλοί είναι εκείνοι που αρέσκονται στα "καλώς έχειν" και δεν τους ενδιαφέρει να πάνε σε Εκείνον.

Η προσπάθεια φέρνει καρπούς και αυτό το γνωρίζουν όσοι έστω και λίγο προσπαθούν. Ο Χριστός λέει ότι "ένα βήμα κάνετε εσείς προς τα Εμένα, δέκα Εγώ προς εσάς."

Η προσπάθεια είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς άλλος να κάνει για εμάς. Αυτή είναι η δουλειά μας εδώ στη γη, η οποία προσπάθεια υπόσχεται ένα πολύ όμορφο μέλλον που μας αξίζει.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)