Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008

"Αγαπάτε Αλλήλους" - Η απάρνηση του εγωκεντρισμού

Όλη η Διδασκαλία του Πνεύματος μπορεί να συμπυκνωθεί με δύο λέξεις στο "Αγαπάτε Αλλήλους". Πως όμως αγαπάμε τελικά; Με την ανιδιοτελή προσφορά του εαυτού στο κόσμο. Πολλοί νομίζουν ότι η 'προσφορά' είναι κάτι το ιδιαίτερο, κάτι που πρέπει να πάει κάποιος να κάνει ή να δώσει συγκεκριμένα. Όμως η πραγματική αγάπη-προσφορά, είναι το άμεσο δόσιμο του εαυτού στο κόσμο, με αυταπάρνηση, χωρίς φόβους και αμφιβολίες. Η απάρνηση του εγωκεντρισμού και της καταστροφικής φιλαυτίας με τα "τι θα πάρω", "πως θα ευχαριστηθώ", "θα προσπαθήσω να έχω πολλά", "πόσα θα μου δώσει πίσω" και όλη αυτή η περιστροφή γύρω απ'τον εαυτό και την ευχαρίστησή του, που ξεκινά από το φόβο "μήπως δεν πάρω αρκετά" ή "μήπως δεν τραφώ" (με αγάπη, φαγητό ή ενέργειες γενικά) που είναι φόβοι θανάτου/εκμηδένισης στην ουσία. Ψεύτικοι φόβοι, αφού ή Θεία Πρόνοια λειτουργεί δια Νόμου σε αυτόν που Την εμπιστεύεται με απλότητα και αγνή πίστη .

Πως τελικά θα καταφέρουμε αυτή την άμεση πίστη στον Εαυτό και άρα την άμεση προσφορά-αγάπη; «Με την ενατένιση στο Αιώνιο.»
Ο μεγάλος Yogi Lahiri Mahasaya είχε πει "Solve all your problems through meditation. Exchange unprofitable religious speculations for actual God-contact. Clear your mind of dogmatic theological debris; let in the fresh, healing waters of direct perception."
Και "Attune yourself to the active inner Guidance; the Divine Voice has the answer to every dilemma of life. Though man's ingenuity for getting himself into trouble appears to be endless, the Infinite Succor is no less resourceful."
Ο διαλογισμός μας δίνει τη λύση για όλα τα προβλήματα της ζωής και δίνει νόημα στην γήινη ζωή. Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, η ενατένιση στις Πνευματικές Σφαίρες αλλάζει και πλουτίζει την εδώ ζωή. Η τακτική εξάσκηση στην ενατένιση στο Αιώνιο, δηλαδή ο διαλογισμός, λύνει σιγά σιγά τα πρακτικά προβλήματα της ζωής αφού διαλύει τις αιτίες τους. Με την ενατένιση στο Αιώνιο 'κατεβάζουμε' φως, το οποίο πλουτίζει με ενέργεια τη ψυχή μας, ή οποία με τη σειρά της δίνει ενέργεια στο σώμα το οποίο σιγά σιγά ανεβαίνει σε κραδασμό και απορρίπτει τα χοντρά αστρικά κελύφη των επιθυμιών κι έτσι σιγά σιγά ο άνθρωπος απελευθερώνεται από τα δεσμά! Αυτά που κάναμε κάποτε μας φαίνονται τώρα πολύ χονδροειδή και απορούμε πως τα κάναμε, γιατί το σώμα μας ανέβηκε σε κραδασμό.

Έτσι με την εξάσκηση θα φτάσουμε τελικά στη νίκη, η όποία είναι η τελική ευθυγράμμιση του σώματος με το πνεύμα. Να κάνουμε το σώμα ομοούσιο του πνεύματος, να κάνουμε δηλαδή το σώμα μας πνευματικό, όπως οι Άγιοι όλων των εποχών κατέδειξαν. Είναι εφικτό; Όχι μόνο είναι εφικτό,
είναι χρέος και δικαίωμα η Αγιότητα.

Τελικά έχουμε καταλάβει τι είναι αγάπη;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)