Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2008

Διεκδικώντας το δικαίωμα για ευτυχία

Στους περισσότερους από μας κάπου μέσα μας φωλιάζει αυτή η αναμονή για την τελειοποίηση (και άρα για ευτυχία) "κάπου στο αύριο", σ'έναν μελλοντικό ακαθόριστο χρόνο. Όμως πνευματική τελειοποίηση δεν σημαίνει μια διανοητική πλαστή τελειότητα αλλά η επίτευξη του δοσμένου στόχου κάθε περιόδου. Αυτή η αναμονή για τελειότητα στο μέλλον, είναι παιχνίδι της Άρνησης και μας διδάσκει ότι έχουμε να καταδυθούμε βαθύτερα στον εαυτό μας. Μετά από έναν επιτυχημένο διαλογισμό άλλωστε οι περισσότεροι νιώθουν αυτήν την αίσθηση της επίτευξης που είναι και το ζητούμενο.

Για όσους δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βάλουν το διαλογισμό ως πρώτη προτεραιότητα στη ζωή τους, καλό θα ήταν να εξετάσουν το γιατί υπεκφεύγουν από την ευτυχία τους.

Μέσα στη καθημερινότητα φορτωνόμαστε ενεργειακά βάρη που είτε τα δημιουργούμε εμείς είτε βρισκόμαστε στον ίδιο κραδασμό και τα ρουφάμε απ'το ήδη μολυσμένο περιβάλλον, τα οποία βάρη εκδηλώνονται και στη διάνοια ως σκέψεις φόβου, ανασφάλειας, τάση για κοντρόλ, και πρέπει κανείς να έχει μεγάλη εγρήγορση στη καθημερινότητα για να μην τα υιοθετεί ως δικά του και να μην μπαίνει στο χορό τους. Ο Βούδας μας λέει:

Difficult to detect and very subtle,
the mind seizes whatever it wants;
so let a wise man guard his mind,
for a guarded mind brings happiness.

Σ'αυτό τον αγώνα για αποταύτιση από τα παιχνίδια του νου, εργαλείο είναι ο διαλογισμός που ακριβώς αυτό έχει σαν στόχο, και το καθάρισμα των chakras μας όπου οι διάφορες σκεπτομορφές τείνουν να προσκολλώνται.

Πολλές φορές τα κέντρα μας λειτουργούν ανά δίπολα, δηλαδή μπορεί κανείς να προσπαθεί να καθαρίσει ένα μπλοκάρισμα που αισθάνεται στο τρίτο μάτι και να μην καθαρίζει, έως ότου φτάνει στο καθάρισμα του 2ου κέντρου του αφαλού όπου μόλις το ενεργοποιήσουμε και εξαγνίσουμε αμέσως εξαφανίζεται και το μπλοκάρισμα του τρίτου ματιού. Γιατί έτσι κι αλλιώς ο νους τείνει να προσκολλάται σε πράγματα, ανθρώπους και καταστάσεις απ'τα οποία νιώθει ότι έχει να πάρει ενέργεια τροφή (2ο chakra), ή σε άλλες καταστάσεις που του πήρανε ενέργεια και προσπαθεί να την πάρει πίσω (απωθημένα). Τα πάνω κέντρα φωτίζονται σχετικά εύκολα, τα κάτω κέντρα όμως είναι το πρόβλημα και τα πάνω κέντρα αναγκάζονται να παίξουν τα παιχνίδια τους και τελικά απομακρυνόμαστε από τη γαλήνη και την ευτυχία που είναι και δικαιώματά μας. Όμως σαν όλα τα δικαιώματα πρέπει να τα αναζητήσουμε συνειδητά και να τα πραγματώσουμε.

Η συνειδητότητα, η εγρήγορση και η αποκάλυψη των παιχνιδιών του νου θα μας φέρουν ξανά τη γαλήνη και τη δημιουργικότητα. Γιατί δεν νομίζω να φαντάζεται κανείς ότι μπορούμε ν'αλλάξουμε το κόσμο όπως θα τον ήθελε η προσωπικότητα. (Μήπως ξέρει κι αυτή πως τον θέλει άλλωστε;...)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)