Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008

Διδασκαλίες του Babaji

Η Δουλειά (κάρμα γιόγκα): Η δουλειά είναι ένας δυνατός τρόπος εξάγνισης του σώματος και του νου και είναι ένας τρόπος να κατακτά κανείς τον εγωισμό και την τεμπελιά. “Η τεμπελιά” λέει “αποτελεί σήμερα στον κόσμο τον κύριο εχθρό μας”. Επίσης, έχει πει ότι η “δουλειά είναι λατρεία” όταν προσφέρεται στον Θεό.

“Ο Θεός είναι Αλήθεια” λέει ο Μπαμπατζί. Η Αλήθεια είναι ανώτερη και τίποτα στο σύμπαν δεν είναι πιο σημαντική από την Αλήθεια. Η Αλήθεια μπορεί να επιτευχθεί με τον συνεχή έλεγχο του νού και όλων των άχρηστων και λανθασμένων σκέψεων. Η Αλήθεια είναι στο νου. Με τη συγκέντρωση στο όνομα του Κυρίου, κάποιος θα οδηγηθεί τελικά σε αυτή την κατάσταση της σιωπής και του κενού πέρα από την οποία μπορεί κάποιος να συνειδητοποιήσει τον Θεό. Κάποιος θα πρέπει να είναι ικανός να φέρνει το νου σε μια κατάσταση ολοκληρωτικής ειρήνης και ακινησίας.

Διαλογισμός: σε αυτή την σκοτεινή εποχή (Κάλι Γιούγκα) ο νους του ανθρώπου είναι αδύναμος και ανήσυχος από την πρώτη μέρα της γέννησης. Εξαιτίας αυτού, κανείς δεν είναι πια ικανός να κάνει την αληθινή πρακτική του διαλογισμού, αλλά μπορεί ο καθένας να προσεύχεται και να επαναλαμβάνει και να εξυμνεί το όνομα του Κυρίου, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε θεϊκό όνομα διδάσκει η θρησκεία του.

Κάρμα: το κάρμα είναι ο αναπόφευκτος νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος, με τον οποίον όλα τα όντα θερίζουν τους καρπούς των πράξεων τους και των σκέψεών τους. Ο Ιησούς ανέφερε τον νόμο του κάρμα με τα λόγια «Ότι σπείρατε θα θερίσετε». Ο νόμος του κάρμα είναι πάνω από όλα. Το κάρμα ξεκινά όταν αρχίζει η κίνηση στον νου. Για να σταματήσουμε το κάρμα θα πρέπει να φέρουμε τον νου σε αυτή την κατάσταση της σιωπής και του κενού πέρα από την οποία μπορεί κανείς να γνωρίσει τον Θεό. Μονάχα ένας γιόγκι ξέρει πώς να το κάνει αυτό. Διαφορετικά, όσο κάποιος αναπνέει, δημιουργεί κάρμα. Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς δράση, ούτε για ένα λεπτό. Έτσι λοιπόν, μάθετε πώς να αφιερώνετε κάθε σας δράση στον Κύριο.

Φαγητό: Ο έλεγχος και η πειθαρχία στο φαγητό είναι βασική. Το φαγητό πάντα επηρεάζει την κατάσταση του νου. Είναι σημαντικό να τρωτε ελαφρύ, χορτοφαγικό φαγητό. Η νηστεία είναι σπουδαία πρακτική.

Γάμος και Σεξ: Σε αυτή την Καλι Γιούγκα εποχή σχεδόν κανείς δεν έχει την δύναμη να παραμένει άγαμος. Αν και αυτή είναι η καλύτερη συνθήκη, ο γάμος όταν τον συγκρίνουμε με απείθαρχες σχέσεις, είναι προτιμότερος. Η ένωση με αγάπη μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας μπορεί να φέρει ειρήνη και βοήθεια στην πνευματική πρακτική.

Ναρκωτικά: τα ναρκωτικά είναι βλαβερά και άχρηστα για οποιαδήποτε πνευματική πρακτική. Ακόμα και το τσάι και ο καφές βλάπτουν.

Ομιλία: να μιλάτε όσο λιγότερο γίνεται. Μην χάνετε τον καιρό σας. Να συγκεντρώνεστε συνέχεια στο όνομα του Κυρίου.

Το φυσικό σώμα: Μια μέρα το σώμα σας θα καεί και θα γίνει στάχτη, μην προσκολλάστε σε αυτό. Ωστόσο χωρίς σώμα η γνώση είναι αδύνατη, άρα να χρησιμοποιείτε το σώμα σας για την Θεϊκή πραγμάτωση.

Σκέψεις: Να μάθετε να μην κάνετε σχέδια και φαντασίες για το μέλλον σας. Ξεχάστε το παρελθόν σας και παλιές συνήθειες. Να μάθετε πώς να συγκεντρώνετε το νου σας μονάχα στο θεϊκό, εδώ και τώρα.

Ο σκοπός της ζωής: Ρωτήστε τον εαυτό σας ποιος είναι ο σκοπός σας στη ζωή και αναρωτηθείτε γιατί ήρθατε εδώ, από τόσο μακριά. Να γνωρίζετε τον σκοπό του ερχομού σας και να παλεύετε για πνευματικές επιτεύξεις.

Υπηρεσία: Το να υπηρετεί κανείς τους άλλους είναι το βασικό καθήκον κάθε ανθρώπινου όντος. Εγώ ο Ίδιος έχω έρθει μονάχα για να υπηρετώ, να εκτελώ το καθήκον Μου. Το να είναι κανείς πραγματικά ικανός να υπηρετεί είναι το σπουδαιότερο πράγμα.

Σχετικά με τη μη βία: η θεωρία της μη βίας έχει χαλάσει το νου και το θάρρος των ανθρώπων σήμερα. Εγώ είμαι υπέρ της πάλης. Να παλεύουμε ενάντια στο κακό και στο έγκλημα παντού, το έγκλημα που δεν θα πρέπει πια να γίνεται ανεκτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)