Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2008

Η ευθυγράμμιση με το ψυχικό θέλημα κάνει τη ζωή ένα θαυμάσιο παραμύθι

"Καταλήγουμε να αντιδρούμε στις συνθήκες όταν αυτές δεν εξυπηρετούν το σκοπό μας όπως τον νομίζουμε. Μα ποιος είναι ο σκοπός μας πραγματικά; Όταν καθαρίσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία της προσωπικότητας που μπορεί να μπαίνουν στη μέση της καθαρής αντίληψης του σκοπού μας, τότε μπορούμε να γίνουμε φορείς και εκφραστές του πραγματικού θελήματος της ψυχής μας και να εκπληρώσουμε το προορισμό μας. Κάθαρση των προσκομμάτων αυτών, σημαίνει αγνότητα νου."

***************************

Τα εμπόδια, ο πόνος και οι δυσκολίες της ζωής, προέρχονται από την σύγκρουση του θελήματος της προσωπικότητας με το ψυχικό πραγματικό θέλημα. Η προσωπικότητα θέλει αυτά που έχει μάθει από τη κοινωνική και οικογενειακή εκπαίδευση να θέλει. Είναι τόσο βαθιά ριζωμένα αυτά τα επίκτητα 'θέλω' που τα νομίζουμε για δικά μας. Σχετίζονται με τις περισσότερες κοινωνικές απαιτήσεις, όπως το να κάνει κανείς οικογένεια και παιδιά, να γίνει πετυχημένος, με χρήματα κλπ κλπ. Φυσικά δεν είναι κακό το να κάνει κανείς τα παραπάνω, το κακό είναι να τα εξυπηρετεί εκείνος και να μην εξυπηρετούν αυτά αυτόν, να είναι κανείς δηλαδή σκλάβος των κοινωνικών επιταγών. Αυτές οι κοινωνικές επιταγές, εμφανίζονται με τη μορφή επιθυμιών συνήθως. Έχουν εμφυσηθεί τόσο βαθιά στην ανθρώπινη δομή αυτές οι επιθυμίες, που καταδυναστεύουν τον άνθρωπο και τις υπηρετεί τυφλά πια. Πρόκειται για σκεπτομορφές/σκεπτοδομές που κρατιούνται καλά στα ενεργειακά σώματα. Όλες αυτές οι επίκτητες σκεπτομορφές, κρύβουν το ψυχικό θέλημα και καταντά ο άνθρωπος να υπηρετεί ένα σωρό άλλες επιθυμίες, εκτός από τις ψυχικές του επιθυμίες, κάτι που τον κάνει βέβαια δυστυχή και σε συνεχή αγωνιώδη αναζήτηση ανακούφισης.

Πως θα ακούσουμε ξανά τη ψυχή μας ώστε να πραγματώσουμε το παραμύθι της ζωής που όλοι νοσταλγούμε; Είναι σίγουρα η διαδικασία εκλέπτυνσης και εξαγνισμού αυτή που θα επιτρέψει να ακούσουμε ξανά τη φωνή εκείνη που μιλά για το πραγματικό συμφέρον μας, που θα λύσει τα προβλήματα της ζωής, και η οποία φωνή δεν εξυπηρετεί τους φόβους που η κατώτερη προσωπικότητα προσπαθεί να καλύψει με τις επιθυμίες της. Η προσωπικότητα -που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ο νους του σώματος- φοβάται για το θάνατο του σώματος, το πόνο, την εκμηδένιση, γι'αυτό προσπαθεί να γαντζωθεί απ'τα υλικά αγαθά και τους ανθρώπους, μπας και γεμίσει τα κενά αυτά που ο φόβος είναι. Φυσικά είναι μια μάταια προσπάθεια, αφού το σώμα είναι προορισμένο να πεθάνει. Το κλειδί και η λύση αυτού του τραγικού διλήμματος είναι η προσπάθεια να αντιληφθούμε τη συνέχεια της συνειδητότητας, πέρα απ'το σώμα και το χρόνο. Αυτή η συνειδητοποίηση θα λύσει όλα τα προβλήματα του ανθρώπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)