Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2008

Αφοβία - Αγάπη - Δράση

Είναι πολλές οι πτυχές που έχουμε να καλύψουμε με την πνευματική μας προσπάθεια. Μπορεί να νιώθουμε ότι φτάσαμε κάπου ψηλά σ'ένα διαλογισμό, όμως μήπως δεν πήραμε το μήνυμα που μας δώθηκε απ'αυτά τα ύψη; Φεύγουμε και ξεφεύγουμε εύκολα εμείς οι άνθρωποι απ'τον Εαυτό μας, για να πάμε πάλι κάτω στην εξυπηρέτηση των χαμηλότερων αισθήσεων. Τι είναι εκείνο που μας κάνει και φεύγουμε; Ο φόβος φυσικά, ο οποίος μας βάζει να ασχολούμαστε με την επιδίωξη των σκοπών του. Αυτό όμως είναι μια παγίδα, αφού η πραγματική καθοδήγηση για όλα τα επίπεδα της ζωής μας, έρχεται από τον Κύριο/Εαυτό/Θεό. Το ζητούμενο είναι να ενοποιήσουμε την υψηλή πραγματικότητα με την εδώ πραγματικότητα, δημιουργώντας έτσι μια ζωντανή γέφυρα, κάνοντας τον εαυτό μας ένα ενεργό και ενεργοποιημένο κανάλι της Θείας Βούλησης. Έτσι η ζωή αποκτά νόημα και ενότητα φαινομένων. Με λίγα λόγια χρειάζεται ν'αγαπήσουμε.

Η κατάσταση της αγάπης είναι μια ενεργή και δραστήρια κατάσταση, χωρίς απαραίτητα να έχει κίνηση. Αγαπώ σημαίνει βρίσκομαι σε κατάσταση πληρότητας και δράσης, χωρίς κενά. Ο φόβος, η αμφιβολία, η εσωτερική κακομοιριά, η κλάψα, η κακία, ο θυμός, η στενοχώρια και όλα τα αρνητικά συναισθήματα, είναι ουσιαστικά παθητικές καταστάσεις (αν και μπορεί να φαίνονται έντονες και δυναμικές κάποιες απ'αυτές) με τις οποίες προσπαθούμε να
πάρουμε ενέργεια, βαμπιρισμός δηλαδή. Η αγάπη αντιθέτως είναι δράση, ακτινοβολία. Όπως ο ήλιος καλούμαστε να γίνουμε, που δίνει δίνει δίνει ενεργεια, ένα τέλειο μοντέλο μίμησης. Άλλωστε και ο Χριστός είναι ηλιακό σύμβολο. Έτσι κι εμείς έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε σε μια τέτοια δημιουργικότητα, αρκεί να μην αφηνόμαστε. Όλοι παλεύουμε με την αδράνεια και τις πολλές μορφές της, κανείς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο προνομιούχος σ'αυτό τον αγώνα, αφού εδώ στη γη το πεδίο είναι πολύ αδρανές και συνεχώς μας τραβά κάτω. Εδώ όμως βρίσκεται και η πολυτιμότητα της γήινης εμπειρίας μας, αφού η προσπάθεια αυτή που καταβάλουμε, φέρνει μεγαλύτερους καρπούς απ'ότι αν είμασταν σε άλλες πιο εύκολες συνθήκες. Τελικά όλη η προσπάθεια της πνευματικότητας είναι να περάσουμε σε αφοβία-αγάπη-δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)