Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008

Το άδειασμα του ποτηριού μας

Η "βιβλιολαγνεία" και η "γνωσιολαγνεία" είναι πολύ κοινή σε αυτούς που ασχολούνται με τη μεταφυσική και τη πνευματικότητα. Το να διαβάζει κανείς βιβλία δεν είναι από μόνο του κακό βέβαια, ίσα ίσα. Πολλές φορές όμως αυτή η αχόρταγη αναζήτηση γνώσης από βιβλία που ΔΕΝ συνοδεύεται από sadhana (πνευματική άσκηση, διαλογισμό και πειθαρχίες) καταλήγει να κάνει το άτομο πιο δογματικό, πιο σκληρό και αμείλικτο από κάποιον που ποτέ δεν ασχολήθηκε με τα πνευματικά. Πραγματικά, μερικές φορές η συναναστροφή με "απλούς" ανθρώπους είναι πιο εύκολη από αυτή με ανθρώπους που έχουν διαβάσει πολλά, καθώς το εγώ τους έχει γίνει θεόρατο και χάσανε την ικανότητα να ακούνε με απλότητα!

Το "άδειασμα του ποτηριού μας" είναι απαραίτητο για να λάβουμε ουσιαστικά πνευματικά δώρα που θα μας φέρουν ευτυχία. Είναι ίσως από τα πιο δύσκολα πράγματα, να μάθουμε να ακούμε, να μάθουμε να είμαστε ανοιχτοί, στους ανθρώπους και το Θεό.

Καλά είναι τα βιβλία αρκεί να "ξεχνάμε" τι λένε. Αν διαβάσουμε κάτι που πραγματικά μας άγγιξε και μας μεταμόρφωσε, δεν είναι ανάγκη να προσπαθήσουμε να το θυμόμαστε γιατί πολύ απλά μας έγινε βίωμα, είναι μέσα μας πια.

"Το να γνωρίζεις δεν σημαίνει το να θυμάσαι".

Καλύτερα να περάσουμε στη βιωματική πνευματικότητα και να γράψουμε τα δικά μας βιβλία μέσα απ' το βίωμά μας πια και όχι απλά να παπαγαλίζουμε πνευματικές διδασκαλίες...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)