Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008

Απλότητα, η ουσιαστική ταπεινότητα

Απλότητα σημαίνει να είναι κανείς άμεσος με τον εαυτό του στη δράση και στη συμπεριφορά, χωρίς κολλήματα σε γνώμες, απόψεις που έρχονται απ'το παρελθόν και άλλες τέτοιες συγκρίσεις. Με λίγα λόγια απλότητα σημαίνει αποδοχή των καταστάσεων, ουσιαστική ταπεινότητα.

Αν ο νους μας είναι πολύπλοκος, συνήθως το κάνει γιατί θέλει να βρει τρόπους να κοντρολάρει τις καταστάσεις, και φυσικά το κίνητρο πίσω από το κοντρόλ είναι ο φόβος και η ανασφάλεια. Αλλά όπως πολλές φορές έχω πει, όλοι οι φόβοι είναι ψέμματα! Οπότε, όταν μπαίνει σε πολυπλοκότητα ο νους μας, πρέπει να εξετάζουμε συνειδητά τα κίνητρά του και να αποκαλύπτουμε την ψεύτικη ανασφάλεια του.

Εδώ έρχεται η ανάγκη της συν-κέντρωσης. Όταν κανείς μαζεύει τα πλοκάμια του νου και των αισθήσεων και τα φέρνει στο 'κέντρο' του, τότε υπάρχει αυτή η αίσθηση ενότητας, απλότητας και αμεσότητας. Για κάτι τέτοιο χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση, ώστε να συνηθίσουμε σε αυτή τη νέα κατάσταση. Από μικρά παιδιά μαθαίνουμε απ' τη κοινωνική μας εκπαίδευση την πολυπλοκότητα και τις εγωιστικές συμπεριφορές. Πρέπει να επιστρέψουμε σ' εκείνη τη παιδική κατάσταση αγνότητας που είχαμε πριν την εκπαίδευση αυτή, μαζί με την πρακτική ωριμότητα του ενήλικα. Όχι να είμαστε childish αλλά childlike, όχι παιδιάστικοι αλλά παιδικοί...


1 σχόλιο:

Elena είπε...

Humility brings harmony. A humble person is integrated with reality and is happy, because humility brings happiness.

-Mother Meera

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)