Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009

Η δύναμη της υποβολής

Στην καθημερινότητα πρέπει να προσέχουμε τις αρνητικές υποβολές που κάνουμε στον εαυτό μας και στους άλλους, καθώς η δύναμη της υποβολής είναι πολύ μεγάλη. Επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις, όπως "χάλια είναι η ζωή μου", "είμαι ανίκανος" κλπ, λειτουργούν σαν μάντραμ, σαν υποβολές που ενεργοποιούνται μέσα μας και μας οικοδομούν, σε αυτή την περίπτωση μας οικοδομούν αρνητικά. Μπορούμε να πούμε ότι όλη μας σχεδόν η ζωή είναι το αποτέλεσμα υποβολών που προήλθαν από τον εαυτό και το περιβάλλον.

Επίσης πολύ προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στο τι λέμε στους άλλους. Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε άσχημες λέξεις, όπως "ταλαιπωρημένος φαίνεσαι σήμερα", ή και για πλάκα ακόμα να λέμε τους φίλους μας βλάκες και άλλα αρνητικά επίθετα ή εκφράσεις, καθώς όλα αυτά περνάνε μέσα στο άτομο και ασυνείδητα τον επηρεάζουν. Το υποσυνείδητό μας είναι σαν μικρό παιδί που δέχεται ενέργειες και ερεθίσματα χωρίς να τα εκλογικεύει, κι έτσι δεν αναγνωρίζει τι είναι καλαμπούρι, τι είναι ψέμα και τι όχι. Αν πούμε στον άλλον ότι "κουρασμένος φαίνεσαι σήμερα", όχι μόνο δεν θα τον δυναμώσουμε αλλά αντίθετα θα νιώσει πιο κουρασμένος.

Τα παιδιά ειδικά μπορεί να στιγματιστούν για πάντα με μια αρνητική λέξη ή υποβολή που ασυνείδητα έκανε ο γονιός. Ποτέ μα ποτέ οι γονείς δεν πρέπει να λένε αρνητικές λέξεις στα παιδιά όπως "είσαι ανίκανος, τεμπέλης, χαζός, άτακτος, κακός" – αυτό είναι ένα έγκλημα απέναντι στο παιδί, καθώς ο λόγος του γονιού έχει τεράστιο βάρος και αποτυπώνεται στο υποσυνείδητο του παιδιού, το οποίο αργά ή γρήγορα θα βεβαιώσει στην πράξη την υποβολή που έχει δεχθεί.

Από την άλλη, οι θετικές υποβολές είναι μια τεράστια δύναμη και δίνουν ώθηση στον εαυτό αν γίνονται τακτικά. Για να κάνουμε θετικές υποβολές στον εαυτό μας πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο θετικές λέξεις και ενεστώτα. Για παράδειγμα, δεν θα πούμε "σήμερα δεν θα αρρωστήσω" αλλά θα πούμε "σήμερα είμαι απολύτως υγιής". Το υποσυνείδητο δεν ακούει το "δεν" και το "θα" αλλά το "αρρωστήσω" στην πρώτη περίπτωση.

Έτσι μπορούμε να συντάξουμε μερικές θετικές υποβολές βάσει των αναγκών και των ελλείψεών μας. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)