Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Κυριακή, 1 Μαρτίου 2009

Ερωτήσεις κι απαντήσεις πάνω στα ναρκωτικά - μέρος 2ο - Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Ερ: Μερικές φορές ακούμε ότι τα ναρκωτικά βοηθούν τα άτομα να επικοινωνούν καλύτερα. Αυτό είναι αλήθεια;

Απ: Έτσι φαίνεται, αλλά στην πραγματικότητα τα ναρκωτικά διαταράσσουν την αληθινή επικοινωνία. Ο άνθρωπος μπορεί να επικοινωνήσει με τους άλλους, αν το σύστημα επικοινωνίας του είναι σύγχρονο και σε σωστή διάταξη.

Οι άνθρωποι νομίζουν ότι οι εμπειρίες τους με τα ναρκωτικά είναι πνευματικές. Πνευματικότητα δε σημαίνει παραισθήσεις, ονειροπόλημα, πλάνη και συγκινησιακές ή αστρικές θολούρες. Πνευματικότητα σημαίνει σταθερή πρόοδος στη συνείδηση των γεγονότων και χρησιμοποίησή τους για το δυνατότερο καλό της ανθρωπότητας.

Ο πνευματικός δρόμος είναι μια σταδιακή εμπειρία φώτισης μέσα στην ευθύνη και ανάπτυξης μέσα από δημιουργική ικανότητα. Τα παραισθησιογόνα ναρκωτικά οδηγούν μόνο σε σύγχυση, στην οποία δεν μπορείτε να εμπιστευθείτε τις εμπειρίες σαν πραγματικές. Αυτό προκαλεί μια αυξανόμενη και καταστρεπτική αμφιβολία για τον εαυτό σας και το κόσμο. Πως μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με τους φίλους του τηλεφωνικά, αν η γραμμή του τηλεφώνου του είναι χαλασμένη;

Η υποτιθέμενη επικοινωνία των ατόμων που χρησιμοποιούν ναρκωτικά μπορεί να αναλυθεί ως εξής: ο χρήστης χάνει τις αρέσκειες και τις απαρέσκειές του˙ χάνει τη διάκρισή του σχετικά με πράγματα επιβλαβή ή επικίνδυνα, και δέχεται κάθε δραστηριότητα – το κάθε τι σαν ευχάριστο ή ηδονιστικό, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ικανότητα αντίδρασης στους κινδύνους και στις πραγματικές ανάγκες των συνανθρώπων του.

Ένας άντρας ή μια γυναίκα, υπό την επίδραση των ναρκωτικών, μπορεί να πλαγιάσει με οποιονδήποτε άντρα ή γυναίκα, άσχετα αν το άτομο είναι υγιές ή άρρωστο. Αυτοί που χρησιμοποιούν ναρκωτικά υπακούουν σε κάθε εντολή και έτσι αποφεύγουν την τριβή, γιατί είναι αδύναμοι. Τελικά γίνονται μαριονέτες των συνηθειών τους ή της θέλησης των άλλων ανθρώπων.

Στην αληθινή επικοινωνία υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο κατανόησης ανάμεσα στα δύο μέρη. Οι διαφορές φαίνονται, οι ομοιότητες παρατηρούνται και μέσω ενός ανώτερου οράματος ή ιδέας, συνεργάζονται και προσπαθούν να εκπληρώσουν αυτό το όραμα ή την ιδέα. Η αληθινή επικοινωνία είναι δυνατή, μόνο όταν οι επικοινωνούντες προσβλέπουν προς τον ίδιο σκοπό και μοχθούν στον ίδιο τομέα υπηρεσίας, αν και με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικά επίπεδα.

Έχω παρατηρήσει πολλά συμβάντα μέσα σε ομάδες όπου γινόταν χρήση ναρκωτικών. Άκουσα πάρα πολλές συζητήσεις σ’ αυτές τις ομάδες και είδα ότι αυτά τα άτομα δεν μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα. Πηδούν από το ένα θέμα στο άλλο, και οι συζητήσεις τους περιορίζονται στα φυσικά τους πάθη και τις εγκληματικές τους τάσεις. Αυτά τα περιστατικά ορίζονται σαν σωστή επικοινωνία στο λεξιλόγιό τους.

Στην επικοινωνία έχουμε μια ανταπόκριση που φέρνει μαζί της μια υψηλή δόση υπευθυνότητας και καθαρής γνώσης των κινήτρων και των σκοπών αυτών που επικοινωνούν. Τα ναρκωτικά εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία, αν και παρέχουν στοιχεία της πραγματικότητας με παραμορφωμένες όψεις. Αυτά τα οράματα πηγαίνουν πάντα χαμένα, γιατί λείπει η δύναμη να τα συλλάβουν, να δουν μέσα απ’ αυτά. Η αυτοκτονία και το έγκλημα, που είναι συνηθισμένα ανάμεσα στους ναρκομανείς, είναι καθαρή απόδειξη διαταραγμένης επικοινωνίας με τον εαυτό τους και τους άλλους.


Ερ: Μερικά άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών βλέπουν χρώματα και πολλά παράξενα σχήματα. Πως κατά τη γνώμη σας συμβαίνουν αυτά;

Απ: Όταν είστε επηρεασμένοι από ορισμένα ναρκωτικά, όπως για παράδειγμα το L.S.D., οι κυψελίδες του εγκεφάλου σας ερεθίζονται υπερβολικά. Αυτός ο ερεθισμός αυξάνει την ευαισθησία των κυψελίδων και αρχίζουν να καταγράφουν δονήσεις ή εντυπώσεις που έρχονται από τα αισθησιακά πεδία, τα κατώτερα νοητικά πεδία, ακόμα και απ’ το διάστημα. Αυτά μεταφράζονται με χρωματικές ή αισθησιακές εντυπώσεις, ανάλογα τη συχνότητα δόνησης. Οι εντυπώσεις παραμορφώνονται τη στιγμή της σύλληψης, γιατί η υπερβολική διέγερση των εγκεφαλικών κυψελίδων διαταράσσει τις εισερχόμενες δονήσεις. Ύστερα οι εντυπώσεις μεταβιβάζονται στον αιθερικό εγκέφαλο για μετάφραση. Ο αιθερικός εγκέφαλος τις μεταφράζει σύμφωνα με το περιεχόμενό του, τις συγκινήσεις και τις υποβολές που προέρχονται από ανθρώπους και από το περιβάλλον. Το αποτέλεσμα αντανακλάται και πάλι στον εγκέφαλο, ο οποίος αναμιγνύει το αποτέλεσμα με καινούργια διαταραγμένη εντύπωση και καταλήγει σε μια ολοκληρωτική σύγχυση χρωμάτων, σχημάτων, και επιθυμητών εμπειριών.

Μερικές φορές τα ναρκωτικά σχίζουν τον αιθερικό προστατευτικό ιστό και έτσι κατέρχονται στον εγκέφαλο άμεσες εντυπώσεις από τον αστρικό κόσμο. Τελικά ο εγκέφαλος λειτουργεί με όλο και πιο λαθεμένο τρόπο και ο άνθρωπος γίνεται ένα ον χωρίς λογική, καθώς χάνει την αίσθηση του χρόνου, του χώρου και της σχετικότητας.


Ερ: Τι γνώμη έχετε για τις εξωσωματικές εμπειρίες, όπως για παράδειγμα το να βγαίνεις έξω από το σώμα ή να επιπλέεις στον αέρα;

Απ: Όσοι χρησιμοποιούν L.S.D. έχουν τέτοιες παραισθήσεις, αλλά δεν μπορώ να τις ονομάσω εμπειρίες. Μια κοπέλα που γνώριζα, καθώς αισθανόταν ότι βρισκόταν έξω από το σώμα, θέλησε να ελέγξει την καινούργια της επίτευξη και πήδηξε από το παράθυρο. Πέθανε αμέσως. Ίσως αυτό να ήταν μια εμπειρία!.

Δεν αρνούμαι ότι υπάρχει μια πρωτόγνωρη εμπειρία όπου βρίσκεσαι συνειδητά έξω από το σώμα και εκτελείς πράγματα με κατευθυνόμενη θέληση, αλλά μια τέτοια επίτευξη είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων διαλογισμού, έφεσης και μιας ζωής υπηρεσίας.

Το να είναι κάποιος πνευματικός, δε σημαίνει να ακούει και να βλέπει πράγματα που δεν μπορεί να κατανοήσει. Το να βρίσκεται έξω από το σώμα και το να νιώθει ενότητα με όλο το σύμπαν, αυτό δε σημαίνει πνευματικότητα. Πολλοί δαίμονες και μάγισσες βρίσκονται έξω από το σώμα. Το να αισθάνεται ένα με το σύμπαν, κάτω από την επίδραση των ναρκωτικών, τον αποστερεί από την αίσθηση της ατομικότητάς του και την αίσθηση του καθήκοντος και της υπευθυνότητας.

Ας υποθέσουμε ότι είχατε μερικές πνευματικές εμπειρίες. Αυτό δε σημαίνει πρόοδο, αν αυτές οι εμπειρίες συνέβησαν όταν βρισκόσασταν κάτω από την επίδραση ναρκωτικών. Μπορεί να σημαίνουν ακόμα και πισωγύρισμα.

Πολλοί άνθρωποι δεν είναι ακόμα έτοιμοι για υψηλές ψυχικές εμπειρίες. Αν κατά τύχη έχουν τέτοιες εμπειρίες, αυτό τους βλάπτει παρά τους ωφελεί. Τέτοιες εμπειρίες συχνά καθυστερούν την πρόοδό τους πάνω στην ατραπό για εκατοντάδες χρόνια. Δεν πρέπει να επιδιώκουμε ψυχικές εμπειρίες, αν δεν αναπτύξουμε την φυσική, τη συγκινησιακή και τη νοητική μας φύση, και δεν αποδείξουμε ότι μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σαν εργαλεία υπηρεσίας, σαν ένα υγιή μηχανισμό για εμπειρίες.


Ερ: Τι έχετε να πείτε για την αίσθηση ότι κάποιος είναι ένα με το σύμπαν;

Απ: Νομίζω ότι αυτό είναι άλλο ένα σύμπτωμα διαταραγμένου νευρικού συστήματος, εξαιτίας των ναρκωτικών. Ρώτησα έναν άνθρωπο που είχε ένα τέτοιο αίσθημα: «Πως εξηγείτε την υποτιθέμενη εμπειρία σας;»

Απάντησε: «Απλώς ένα μεγάλο αίσθημα ότι ήμουν ένα με το κάθε τι.»

Ξαναρώτησα: «Αν ήσασταν ένα με το κάθε τι, τότε θα ήσασταν λουλούδι, ψάρι, πουλί, ζώο, δέντρο. Μπορείτε να μου πείτε πως νιώθει ένα ψάρι, πως ένα πουλί ή πως εσείς ανταποκρίνεστε ή αντιδράτε σαν ψάρι, σαν πουλί ή σαν ζώο;»

Ο άνθρωπος δίστασε να δώσει μιαν απάντηση, γιατί τώρα καταλάβαινε ότι ήταν μια πλάνη και όχι μια εμπειρία.

Η εμπειρία αποκτιέται όταν η συνείδηση βρίσκεται στη διαδικασία της ανύψωσης και κερδίζει τον έλεγχο του μηχανισμού της. Η εμπειρία χάνεται, όταν η συνείδηση υποβιβάζεται και εξασθενίζει. Η αληθινή εμπειρία αυξάνει τη λογική σας, αποκαλύπτει καινούργιους ορίζοντες και ενισχύει τη δύναμή σας για να διευρύνεστε και να ελέγχετε. Η εμπειρία σάς κάνει να γνωρίζετε τον εαυτό σας καλύτερα, και σάς παρέχει έναν ισχυρότερο πόθο να βελτιώσετε τον εαυτό σας.

Οι περισσότερες από τις εμπειρίες που δοκιμάζει ο άνθρωπος δεν είναι παρά πόνος, που καταγράφεται όταν η συνείδησή του δεν είναι εστιασμένη. Τέτοιες εμπειρίες εγγράφονται στο νου μας σαν μεταϋπνωτικές υποβολές.


Ερ: Έχει καταγραφεί σε βιβλίο μια τέτοια εμπειρία ενότητας με το σύμπαν;

Απ: Υπάρχει στη καινή διαθήκη, όπου ο Χριστός είπε σε έναν από τους μαθητές Του να πάει στη θάλασσα, να πιάσει ένα ψάρι το οποίο θα έχει ένα νόμισμα στο στόμα του και μ’ αυτό να πληρώσει τους φόρους «…αντί εμού και σου». (κατά Ματθαίον, 17:27).

Αυτό δείχνει ότι εκείνος που έχει κυριαρχήσει την ενότητα της συνείδησης με το σύμπαν, γνωρίζει οτιδήποτε γίνεται μέσα στα μέρη και μέσα στο όλο, τόσο καθαρά, όσο βλέπει το πρόσωπό του στο καθρέφτη.


Ερ: Τι γνώμη έχετε για τις εμπειρίες προηγούμενων ενσαρκώσεων;

Απ: Οι αναμνήσεις περασμένων ενσαρκώσεων από ανθρώπους φυσιολογικού επιπέδου νοημοσύνης δεν ισχύουν. Πόσο μάλλον οι εμπειρίες εκείνων που έχουν παραισθήσεις κάτω από την επίδραση ναρκωτικών. Ένας άνδρας ισχυριζόταν ότι κάτω από την επίδραση ενός ναρκωτικού μπόρεσε να γνωρίσει την περασμένη του ενσάρκωση για την οποία ήταν περήφανος. Του ζήτησα να το αποδείξει, αλλά δεν μπόρεσε να φέρει καμιά απόδειξη. Αντίθετα, προσπαθώντας να ξαναδεί την περασμένη του ενσάρκωση με τη χρήση ναρκωτικών, έχασε και την τωρινή του ενσάρκωση σε ένα νοσοκομείο.

Δεν αρνούμαι ότι ο άνθρωπος έχει ξαναγεννηθεί και πριν, αλλά για να γνωρίσει κάποιος τις περασμένες ζωές του πρέπει να μπορέσει να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στον κατώτερο και στον ανώτερο νου και ανάμεσα στην προσωπικότητα και το ανώτερο Εγώ, μέσα από αποκρυφιστικό διαλογισμό.

Τα ναρκωτικά καλλιεργούν ένα πνεύμα εξάρτησης. Όταν προσπαθείτε να εξαρτηθείτε από τα ναρκωτικά ή τους ανθρώπους γύρω σας, τότε δεν μπορείτε να καλλιεργήσετε την ανεξαρτησία. Κανείς δεν μπορεί να μπει στην ατραπό της συνειδητής εξέλιξης όταν εξαρτάται φυσικά, συγκινησιακά ή νοητικά. Η επιδίωξη της ανθρώπινης ύπαρξης για πολύ καιρό, θα πρέπει να είναι η επίτευξη ανεξαρτησίας. Να εξαρτάστε σημαίνει να ελέγχεστε από τις εξωτερικές συνθήκες, να γίνεστε το αποτέλεσμα, όχι η αιτία. Όσο ο άνθρωπος ζει μια ζωή εξαρτημένη, δεν μπορεί να αναπτυχθεί, να εμφανίσει τις κρυμμένες δυνάμεις του και να πετύχει κυριαρχία. Το να κυριαρχείτε σημαίνει να είστε η αιτία. Το να ζείτε σαν σκλάβοι, σημαίνει να είστε το αποτέλεσμα. Τα ναρκωτικά μας κάνουν σκλάβους και εκείνοι που έκαναν χρήση όταν ήταν νέοι, είναι σκλάβοι του πάθους και της άγνοιάς τους. Ο άνθρωπος βρίσκεται πάνω σ’ αυτό το πλανήτη για να αναπτυχθεί και να βγάλει στην επιφάνεια τα κρυμμένα σπέρματα ομορφιάς μέσα από όλες τις εκφράσεις του. Όλα τα ταλέντα του είναι αποτέλεσμα μόχθου, αγώνα και αυτοκυριαρχίας.

Όταν ένας άνθρωπος εξαρτάται από μηχανικά μέσα για να φτάσει σε άγνωστους σκοπούς, τότε αποτυχαίνει να βελτιώσει τις δικές του εσωτερικές δυνάμεις και αρχίζει να κάνει πράγματα από συνήθεια.

Οι συνήθειες σάς κάνουν να χάνετε τον έλεγχο του μηχανισμού σας, και έχω παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που χάνουν τον έλεγχο του φυσικού, συγκινησιακού και νοητικού μηχανισμού τους, μοιάζουν σαν μια βάρκα σε ένα ποταμό που καταλήγει σε καταρράκτη. Αν η βάρκα βρίσκεται μακριά απ’ τον καταρράκτη, είναι πιθανό να σωθεί. Αν έχει πιαστεί στο ρεύμα και κινείται γρήγορα προς τον καταρράκτη, θα είναι σχεδόν αδύνατο να σωθεί. Αυτή είναι η ιστορία εκείνων που εγκλωβίζονται στο ρεύμα των συνηθειών τους.


-Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Το πύρινο άρμα και τα ναρκωτικά


Μέρος 1ο

Μέρος 3ο
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)