Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009

Πριν από κάθε τι άλλο, καλλιεργείστε την ηθική - Σάι Μπάμπα

Η ηθική ή ενάρετη συμπεριφορά είναι η οδός που οδηγεί στον Θεό. Ο καλός χαρακτήρας, η αγνότητα των σκέψεων, η εκτέλεση ανώτερων πράξεων, η ανιδιοτελής προσφορά και η αυτοθυσία προσδιορίζουν το νόημα του όρου ηθική. Οι αρχαίοι θεωρούσαν θεμελιώδη την ηθική, χωρίς την οποία η κοινωνία νοσεί.

Η ηθική δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να το επιβάλλετε στον εαυτό σας απ' έξω. Είναι η έμφυτη φύση σας. Ως εκ τούτου, πριν από κάθε τι άλλο, καλλιεργείστε την ηθική. Μόνον τότε θα ανθίσει η θεϊκή φύση μέσα σας. Ολόκληρος ο κόσμος θα ευημερήσει όταν οι άνθρωποι τηρούν τους ηθικούς κανόνες.

Οπουδήποτε κι αν είστε, οτιδήποτε κι αν κάνετε, να θεωρείτε την ηθική σαν τη βάση της ζωής σας. Μόνον η ηθική μπορεί να σας χαρίσει αληθινή και μακροχρόνια τιμή και αναγνώριση. Μπορείτε να κερδίσετε τη χάρη του Θεού και ευτυχία μόνον όταν καλλιεργήσετε την ηθική.

-Σάι Μπάμπα


2 σχόλια:

mike art είπε...

Γεια σου Έλενα!
Ομολογώ πως δεν έχω ξεκαθαρίσει ακόμα μέσα μου για το τι είναι ηθικό κ τι όχι...
Με δυσκολεύει πολύ αυτή η έννοια.
Παράδειγμά:
Εάν κάποιος πεινάει.. η "ηθική" πράξη θα είναι να του δώσω να φάει.
Το Ερώτημα:
Πως μπορώ να ξέρω ότι με την στάση που κρατά ο πεινασμένος - ζητιάνος - άπορος δεν θέλει να με "βαμπιρίσει".
Άλλο ερώτημα...
Είναι ηθικό να συντηρείς μια κατάσταση αδυναμίας. Μήπως χάνεις ενεργεια έτσι;
Ευχαριστώ!

Elena είπε...

Ηθικό είναι το Καλό. Για να δούμε τι είναι πραγματικά καλό, πρέπει να βγούμε από τον εαυτό μας και την εγωιστική αντίληψη των πραγμάτων και να κοιτάξουμε ακριβώς τις ανάγκες των άλλων, χωρίς δικές μας προβολές.

Όμως το Ήθος τελικά είναι μάλλον μια στάση ψυχική, παρά οι εξωτερικές δράσεις. Αν έχουμε Ήθος, θα έχουμε επίσης και Ομορφιά, Αρετή, και αυτά σίγουρα θα μας οδηγήσουν σε ορθή δράση.

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)