Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2009

Τι είναι ο Θεός και πως τον φτάνουμε;

Δεν πρέπει να φοβόμαστε να ορίσουμε το τι είναι ο Θεός, γιατί αν δεν ξέρουμε τι ψάχνουμε τότε δεν θα μπορέσουμε να το βρούμε. Η πνευματικότητα είναι καθαρά συνειδητή πορεία προς το Θεό – δεν υπάρχει πνευματικός αυτόματος πιλότος.

Όλοι μας έχουμε έναν ορισμό για τον Θεό – λέμε ότι είναι το Υπέρτατο Ον, ή το Απόλυτο, ή η Ανώτερη Δύναμη, ή η Ενότητα, ή η Αγάπη, ή το Φως, η Πηγή απ’ όπου όλα εκπορεύονται, κλπ. Όλοι αυτοί οι ορισμοί που δίνουμε είναι όντως σωστοί και δείχνουν ότι τελικά έχουμε μια γνώση για το τι είναι ο Θεός. Και δεν γίνεται να μην γνωρίζουμε τι είναι, καθώς από εκεί εκπορευτήκαμε, αυτό είναι το Σπίτι μας. Απλά στην διάρκεια της ενσαρκωμένης μας ζωής ταυτιζόμαστε με το σώμα και ξεχνάμε την ουσία μας, ταυτιζόμαστε με τη περιφέρεια και ξεχνάμε το κέντρο του κύκλου μας.

Επίσης ο Θεός μπορούμε να πούμε ότι είναι το ανώτερο σημείο στο πνευματικό μας ορίζοντα, το οποίο Σημείο αγωνιζόμαστε για να φτάσουμε. Αλλά και αυτό να μην καταλαβαίνει κάποιος, μπορεί απλά να χρησιμοποιήσει την ίδια του την αντίληψη για το Θείον για να Το φτάσει. Έτσι λοιπόν αν νιώθουμε ότι ο Θεός είναι το Απόλυτο, δηλαδή μια κατάσταση ‘τελική’ και τέλεια, τότε μπορούμε να δουλέψουμε με αυτό, δηλαδή να προσπαθήσουμε να βιώσουμε αυτή τη κατάσταση, να γίνουμε ένα με αυτή στο διαλογισμό και τη προσευχή μας. Ή αν νιώθουμε ότι ο Θεός είναι Αγάπη, μπορούμε και πάλι να δουλέψουμε με αυτό, να αγωνιστούμε να γίνουμε Αγάπη. Η εικόνα μας δηλαδή για το Θείον μπορεί να γίνει η βασική μας πνευματική άσκηση στην οποία θα προσπαθήσουμε να γίνουμε αυτή η εικόνα – ‘μιμούμαστε’ αυτή την εικόνα και τελικά γινόμαστε αυτή σταδιακά. Έτσι θα επιχειρήσουμε να φτάσουμε το Θεό. Γιατί μην ξεχνάμε, ότι, όπου έχουμε την εστίαση της προσοχής μας, αυτό γινόμαστε. Είμαστε το προϊόν της ίδιας μας της προσοχής και δημιουργικότητας, και κάθε στιγμή δημιουργούμε τον εαυτό μας βάσει των στάνταρτ που έχουμε. Ας θέσουμε λοιπόν τον Θεό ως το στάνταρτ μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)