Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009

Η επιστήμη της ζωντανής Ηθικής - Άγκνι Γιόγκα

Κάθε μεγάλη κι αληθινή Διδασκαλία είναι ηθική. Η Ηθική είναι το θεμέλιο της ύπαρξης.
Δε μιλάμε για το συμβατικό ανθρώπινο κατασκεύασμα που αλλάζει σύμφωνα με τόπους, εποχές ή συμφέροντα. Εννοούμε τη συμπεριφορά εκείνη που συμμορφώνεται με τους αιώνιους Κοσμικούς Νόμους. Προϋποθέτει, επομένως, τη γνώση αυτών των νόμων, γι' αυτό τη λέμε Επιστήμη.

Η Ηθική δεν είναι αυθαίρετοι κανόνες που επιβάλλει κάποια αυθεντία. Δεν είναι βασανιστικές απαγορεύσεις, είτε κάτω από την απειλή τιμωρίας εκ μέρους κάποιου ορατού ή αόρατου τυράννου, είτε με την υπόσχεση κάποιου υποθετικού παραδείσου. Είναι η αληθινή εσωτερική τάση της ανθρώπινης φύσης και η πεμπτουσία της ανθρωπιάς. Η ανθρωπιά όμως είναι ένα εξαίσιο λουλούδι που ανθίζει σιγά σιγά και χρειάζεται φροντίδα, λίπανση και φως. Η γνώση των θεμελίων της Ζωής είναι ακριβώς το φως και δίχως αυτό ανθοφορία δεν μπορεί να γίνει. Η εφαρμογή της γνώσης είναι η τροφή και λίπανσή του.

Η εφαρμογή των κοσμικών νόμων, δηλαδή η εφαρμοσμένη Ηθική, είναι ό,τι αποκαλούμε αρετή. Η αρετή, ή εφαρμοσμένη Ηθική, είναι το αντίστοιχο της σωματικής υγείας: η υγεία ψυχής και πνεύματος. Η Υγεία είναι η βάση της ευτυχίας και της ζωής. Χωρίς αυτήν, η φθορά κι η αποσύνθεση είναι το αναπόφευκτο πεπρωμένο. Κάθε εφαρμογής όμως προηγείται η γνώση. Δεν είναι χωρίς λόγο που ο Βούδας δήλωσε πως το μεγαλύτερο έγκλημα είναι η αμάθεια, η μήτρα κάθε κακού. Και το ίδιο διακήρυξε ο Σωκράτης ταυτίζοντας την κακία με την άγνοια. «Γνώσεσθε την Αλήθειαν και η Αλήθεια ελευθερώσει υμάς», είναι η εντολή του άλλου μεγάλου Διδασκάλου.

-Άγκνι Γιόγκα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)