Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009

Αυτo-υπευθυνότητα και προβολή

Για πολλούς –αν όχι για όλους μας- είναι δύσκολο ή και ενοχλητικό να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την έννοια της προβολής, ότι δηλαδή όσα βιώνουμε στην εξωτερική μας ζωή και ότι συμπεριφορές εισπράττουμε είναι καθρέφτισμα δικών μας εσωτερικών καταστάσεων, ποιοτήτων και μπλοκαρισμάτων. Όμως δεν μπορούμε να εξελιχτούμε αν δεν αναλάβουμε την ευθύνη όσων μας συμβαίνουν. Αν κάποιος μας φέρεται άσχημα είναι αποτέλεσμα κάποιας δικής μας αδυναμίας, εμείς δηλαδή επιτρέπουμε ή και έλκουμε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Οπότε αντί να μπαίνουμε στην μάταιη διαδικασία να κατηγορούμε τους άλλους ή τη ζωή για όσα μας συμβαίνουν, θα ήταν πολύ παραγωγικό και απελευθερωτικό να ψάξουμε το γιατί εμείς έλκουμε αυτές τις συμπεριφορές ή καταστάσεις. Πχ ένας άνθρωπος αδύναμος ή εξαρτημένος, μπορεί να έλκει αυστηρά και σκληρά άτομα στη ζωή του ώστε να τον διορθώσουν και να τον ανορθώσουν – είναι δηλαδή η ψυχολογική ‘σκιά’ του ίδιου του ατόμου αυτή η σκληρότητα και η αυστηρότητα που δέχεται και που εμφανίζεται στο εξωτερικό επίπεδο σαν ένας «άλλος» άνθρωπος που του φέρεται σκληρά. Όμως είναι η ίδια η δική του εξισορροπητική ενέργεια που έρχεται να τον διορθώσει έτσι.

Αν βιώνουμε περιστατικά βίας, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν τρέφουμε βία μέσα μας. Αν έλκουμε εκμετάλλευση, θα πρέπει να δούμε σε τι αδυναμίες μας πατούν όσοι μας εκμεταλλεύονται. Δεν φταίνε δηλαδή οι άλλοι που μας εκμεταλλεύονται αλλά εμείς που το επιτρέπουμε και που συνήθως αναμένουμε να πάρουμε κάτι μέσα από αυτό. Λένε πολλοί π.χ. ότι εξυπηρετούν τους άλλους και ποτέ δεν αναγνωρίζεται η βοήθειά τους αυτή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ιδιοτελές κίνητρο, περιμένουν να πάρουν κάτι μέσα από την προσφορά τους. Οπότε με την αγνωμοσύνη των άλλων, απλά επιστρέφει σε μας ο δικός μας εγωισμός, το δικό μας εγωιστικό κίνητρο.

Μπορεί να γίνει αρκετά περίπλοκη η έννοια της προβολής. Όμως αν έχουμε ταπεινότητα, τότε θα βλέπουμε πιο καθαρά γιατί έλκουμε διάφορες συμπεριφορές. Άλλωστε κανείς μας δεν είναι άγγελος, όλοι έχουμε άφθονο εγωισμό, απληστία, ζήλια, κακία και ένα σωρό αρνητικότητες μέσα μας. Βέβαια η έννοια της προβολής μπορεί να εκφράζεται και σε θετικά χαρακτηριστικά που έχουμε μέσα μας, όπως στην περίπτωση του έρωτα, όπου ερωτευόμαστε ανθρώπους στους οποίους βλέπουμε δικά μας εσωτερικά στοιχεία.

Δεν λέω να αποκτήσουμε μια ενοχική στάση ζωής – οι ενοχές και οι τύψεις δείχνουν ότι δεν έχουμε κατανοήσει ουσιαστικά τι έχουμε κάνει και δεν έχουμε μεταμελήσει ακόμα για ότι έχουμε κάνει. Οι τύψεις μπορεί να δείχνουν και έναν κρυμμένο εγωισμό ακόμα. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι όσα κάνουν οι άλλοι και μας πληγώνουν ή μας επηρεάζουν, είναι δικά μας στοιχεία. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε με ακρίβεια τις προβολές μας. Δεν φταίει ένας ιός (σε περίπτωση ασθένειας) ή ο σύντροφός μας ή το αφεντικό μας για τα προβλήματά μας – αν ρίχνουμε το φταίξιμο σε έναν εξωτερικό παράγοντα, είμαστε άνθρωποι ανελεύθεροι. Ενώ αντίθετα αν πάρουμε την ευθύνη όσων μας συμβαίνουν, μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό –δηλαδή να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι- και να απελευθερωθούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)