Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Τετάρτη, 6 Μαΐου 2009

Κοινωνικοί προγραμματισμοί, ή αλλιώς brainwashing

Βασικό μέλημα του πνευματικού ανθρώπου είναι να απελευθερωθεί από τους κοινωνικούς προγραμματισμούς και τις υποβολές που έχει δεχτεί από γονείς, φίλους, περιβάλλον. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, είναι μάλλον ένα γιγάντιο έργο, καθώς πολλοί από αυτούς τους προγραμματισμούς βρίσκονται βαθιά στο είναι μας, στη δομή της ψυχοφυσιολογίας μας.

Πρώτο στάδιο λοιπόν είναι να συνειδητοποιήσουμε πότε λειτουργούμε βάσει προγραμματισμών και όχι βάσει της αλήθειας μας. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε επιλέξει μια δουλειά όχι επειδή μας ταιριάζει αλλά λόγω των υποβολών και των φιλοδοξιών των γονιών μας. Ή μπορεί να τρέφουμε αντιλήψεις που μας έχουν επιβάλλει ασυνείδητα οι γονείς και η κοινωνία, όπως το ότι πρέπει να κάνει χρήματα κανείς για να θεωρηθεί επιτυχημένος, πρέπει να κάνει οικογένεια, παιδιά, να έχει σπίτια, αποκτήματα κλπ. Αυτές είναι μερικές από τις πιο χονδροειδείς και προφανείς υποβολές και προγραμματισμούς. Κατόπιν υπάρχουν οι πιο υπόγειες υποβολές και προγραμματισμοί, όπως πχ μπορεί οι γονείς να μας πέρασαν την ιδέα ότι δεν αξίζουμε σαν άνθρωποι, ή στην οικογένεια να υπάρχει ο προγραμματισμός του μίσους, της ζήλιας, της κακίας, της χειραγώγησης, ή ακόμα ο προγραμματισμός του να είναι κανείς θύμα, αδύναμος κλπ, προγραμματισμοί που μπορεί να προέρχονται ακόμα και από μακρινούς προγόνους, παππούδες και προπαππούδες.

Πολλές φορές οι σημαντικότερες εσωτερικές συγκρούσεις που βιώνουμε είναι μεταξύ των κατεστημένων του νου μας και των προγραμματισμών που έχουμε δεχθεί, σε αντιδιαστολή με την αλήθεια και τις πραγματικές μας ανάγκες. Μπορεί να φοβόμαστε να μην στενοχωρήσουμε κάποιον δικό μας, κι έτσι να πηγαίνουμε ενάντια στον εαυτό και στην αλήθεια μας κάνοντας ορισμένα πράγματα, να προδίδουμε δηλαδή τον εαυτό μας, κάτι που τελικά ούτε τον άνθρωπο που θέλαμε να ευχαριστήσουμε ικανοποιεί, καθώς η ψυχή του άλλου νιώθει ότι εμείς δεν είμαστε ευτυχείς. Γιατί κι αυτοί που έχουν προσδοκίες από εμάς, συνήθως λόγω προγραμματισμού δικού τους τις έχουν. Αν σπάσουμε τις αλυσίδες αυτές των προγραμματισμών, ακόμα κι αν εξωτερικά υπάρξουν συγκρούσεις με ανθρώπους του περιβάλλοντός μας, το ότι πράξαμε βάσει της αλήθειας μας τελικά μόνο ικανοποίηση θα φέρει αφού καταλαγιάσει η μπόρα. Δεν μιλάμε βέβαια για μια κενή αντιδραστικότητα και επαναστατικότητα – ίσως κι αυτό είναι ένας προγραμματισμός- αλλά για μια υγιή επαναστατικότητα απέναντι σε δομές που δεσμεύουν.

Άπαξ και συνειδητοποιήσουμε ότι λειτουργούμε βάσει προγραμματισμού, μπορούμε να κάνουμε βήματα για να επαναπρογραμματίσουμε τον εαυτό μας στη θετικότητα, σύμφωνα με την αλήθεια μας και σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Βασικό εργαλείο γι’ αυτό είναι ο διαλογισμός, που σαν ντους σταδιακά μας καθαρίζει από τις διάφορες δομές που έχουν χτιστεί στο είναι μας, ενώ ταυτόχρονα μπορούμε να κάνουμε θετικές υποβολές στον εαυτό μας ώστε να τον ανατάξουμε στο θετικότερο, στο καλύτερο, στο ομορφότερο, στο ηθικότερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)