Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2009

Αποκρυσταλλώσεις - Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Οι κρυσταλλωμένες σκέψεις είναι τα αποτελέσματα ενός τρόπου σκέψης από τον οποίο είστε ανίκανος να εκτρέψετε το νου σας. Απορρίπτετε κάθε ιδέα ή τρόπο σκέψης που είναι αντίθετος με τις ιδέες σας ή τον τρόπο σκέψης σας. Αρνείστε να δείτε το αντικείμενο ή το υποκείμενο από διαφορετικές γωνίες, αλλά προσκολλάστε πεισματικά στις ιδέες σας που είναι περιορισμένες εξ’ αιτίας αυτής της άρνησης. …

Σε μια από τις Αδελφότητες που επισκέφτηκα στη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιόταν μια ενδιαφέρουσα και δραστική μέθοδος διάλυσης των αποκρυσταλλώσεων. Ο δάσκαλος μάζεψε οχτώ μαθητές από διαφορετικές θρησκείες και τους είπε να ετοιμάσουν μια εκτενή αναφορά για τη θρησκεία τους. Δυο Βουδιστές μαθητές είχαν να ετοιμάσουν την έρευνά τους στο Βουδισμό, δυο άλλοι πάνω στο Χριστιανισμό και οι άλλοι πάνω στον Ισλαμισμό και τον Ινδουισμό. Όταν ετοιμάστηκαν οι αναφορές, όλοι συζητούσαν, υποστηρίζοντας δυναμικά τη θρησκεία τους και προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουν την αξία των άλλων.

Όταν τέλειωσε ο διάλογος ο αρχηγός της Αδελφότητας κάλεσε αυτούς τους οχτώ μαθητές και τους ανέθεσε ένα άλλο καθήκον. Αυτή τη φορά η κάθε ομάδα θα έκανε μια εκτενή έρευνα στη θρησκεία, στην οποία είχε επιτεθεί περισσότερο. Η ομάδα των Χριστιανών ανέλαβε το Βουδισμό, οι Ινδουιστές πήραν τον Ισλαμισμό κ.λπ. και μετά από έξι μήνες ετοιμάστηκαν οι αναφορές και ο διάλογος άρχισε. Αυτό συνεχίστηκε, μέχρις ότου κάθε ομάδα είχε την ευκαιρία να υπερασπίσει και να μιλήσει για τις τέσσερις θρησκείες. Στο τέλος όλη η ομάδα και όλη η Αδελφότητα ήταν ικανή να βρει μεγάλες ομοιότητες και ομορφιές σε όλες τις θρησκείες και τις δέχτηκε όλες σαν δική της θρησκεία.

Οι προαιώνιες διαμάχες και οι πόλεμοι πίσω από τις θρησκείες, βασίζονται ολοκληρωτικά στην ύπαρξη των αποκρυσταλλώσεων. Ο άνθρωπος έχασε τον κοινό παρονομαστή όλων των θρησκειών που ενώνει την ανθρωπότητα πάνω σ’ αυτή την κοινή βάση του φωτός, της αγάπης, της ομορφιάς, των ορθών ανθρώπινων σχέσεων, της καλής θέλησης και την φέρνει σ’ επαφή με τον Παντοδύναμο μέσα στον άνθρωπο και τον Κόσμο – εξ’ αιτίας των αποκρυσταλλώσεων.

-Τορκόμ Σαραϊνταριάν
Η κρυμμένη δόξα του εσωτερικού ανθρώπου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)