Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009

Αυταπάτες, εγωισμός και εκμετάλλευση

Ο άνθρωπος όταν ψεύδεται στον εαυτό του, όταν λέει άλλα και εννοεί άλλα, σταδιακά χάνει την επαφή με την ψυχή του και τη συνείδησή του, οι σχέσεις του αρχίζουν και καταρρέουν και ζει στην απογοήτευση και την απομόνωση. Το συνεχές ψεύδος φέρνει ακόμα και τον κίνδυνο ψυχοπάθειας, καθώς δημιουργείται σχίσμα του νου και της ψυχής – δηλαδή το άτομο ουσιαστικά προδίδει τη ψυχή του. Και αυτή η κατάσταση του ψεύδους και της προδοσίας της ψυχής δημιουργείται από την ταύτιση με το σώμα, μια ταύτιση που φέρνει συνεχώς φόβους -καθώς το σώμα είναι φθαρτό- φόβοι που με τη σειρά τους οδηγούν στο ψεύδος.

Έτσι είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τα κίνητρά μας και να αποκαλύπτουμε τους εγωισμούς μας και τις μηχανορραφίες του εγωισμού. Αν ενδελεχώς ελέγχουμε τα κίνητρά μας, θα ανακαλύπτουμε πόσο συχνά ο κατώτερος εαυτός μάς οδηγεί στην εκμετάλλευση των ανθρώπων, στην απληστία, τη φιληδονία, τη χρησιμοποίηση των πάντων για το δικό μας όφελος και για την κάλυψη των αδυναμιών μας. Ένα συχνό παράδειγμα είναι οι σχέσεις, που εκμεταλλεύεται ο ένας τον άλλον σεξουαλικά, συναισθηματικά, οικονομικά κλπ, γιατί έχει αδυναμία στο να είναι ο εαυτός του και να στηρίξει τον εαυτό του, και δημιουργεί πολλές αυταπάτες στο νου του για να δικαιολογήσει όλη αυτή την εκμετάλλευση.

Αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να ξεπεραστεί αν θέλουμε να γίνουμε ευτυχείς και ανεξάρτητοι πνευματικά άνθρωποι, που δεν χτίζουν αρνητικό κάρμα, που δεν φτιάχνουν δηλαδή ένα αρνητικό μέλλον για τον εαυτό τους.

Για να καταφέρουμε να ακούμε την αλήθεια μας και τη φωνή της συνείδησής μας, και για να σταματήσουμε να ακολουθούμε τους επίπλαστους φόβους του κατώτερου εαυτού, πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία εκλέπτυνσης της αντίληψης, με καθημερινό διαλογισμό. Με τον τακτικό διαλογισμό σταδιακά η φωνή της ψυχής γίνεται όλο και πιο σαφής και δυνατή, και δεν υπάρχει κάτι πιο πολύτιμο από την ταύτιση με αυτή τη φωνή, καθώς πάντα θα μας οδηγεί στα σωστά μονοπάτια. Ταυτόχρονα, κάθε μέρα, κάθε βράδυ, οφείλουμε να κάνουμε έναν έλεγχο στον εαυτό μας, κατά πόσο λειτουργήσαμε εγωιστικά κατά τη διάρκεια της μέρας μας. Υπενθυμίζω ότι ο εγωισμός ΔΕΝ είναι το συμφέρον μας αλλά η αυτοκαταστροφή μας.

Κατόπιν όλον αυτόν τον βαμπιρισμό του εγωισμού που σκέφτεται το πώς θα πάρει και το πώς θα ικανοποιηθεί, πρέπει να τον στρέψουμε σε υπηρεσία και δημιουργία. Δηλαδή από μαύρες τρύπες που όλο ρουφούν –και αυτοκαταστρέφονται- να γίνουμε δοτικοί ήλιοι που ασχολούνται (υγιώς) με τους άλλους και που προσφέρουν τα ταλέντα και τα χαρίσματά τους προς βοήθεια του κόσμου.

Εν κατακλείδι λοιπόν, οι αυταπάτες δημιουργούνται από τον εγωισμό και τα συμφέροντά του. Για να διαλύσουμε τις αυταπάτες πρέπει να δυναμώσουμε ψυχικά, ώστε να μην εξαρτώμαστε από ανθρώπους και καταστάσεις κι έτσι να μην χρειάζεται η δημιουργία αυταπατών και ψεύδους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)