Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2009

Προετοιμασία για μαθητεία - Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Αν ένας μαθητής θέλει να μάθει, πρέπει να καταστήσει τον εαυτό του έτοιμο για να μάθει. Προτού μάθει, υπάρχουν πολλά πράγματα που οφείλει να κάνει. Πρέπει:

α. να καθαρίσει το σώμα του.
β. να απαλλαγεί από τον αρνητικό τρόπο που αισθάνεται.
γ. να ασκεί έλεγχο στην ομιλία του.
δ. να καταστήσει το νου του πειθαρχημένο και καθαρό.

Αφού έχουν επιτευχθεί αυτά τα πράγματα, μπορεί κάποιος να του μεταδώσει ανώτερη γνώση. Πριν από αυτό, είτε θα διαστρεβλώσει οποιαδήποτε ανώτερη γνώση και θα την χρησιμοποιήσει για προσωπικό όφελος, που σημαίνει ενάντια στην αληθινή πρόοδό του, είτε δε θα είναι ικανός να δεχτεί καμιά ανώτερη γνώση, αν και θα νομίζει ότι την δέχεται. Στην τελευταία περίπτωση, η ‘ανώτερη γνώση’ θα του φέρει βαθιά απογοήτευση τον καιρό της πραγματικής ανάγκης ή δοκιμασίας.

Αν ένας δάσκαλος μεταδώσει ανώτερη γνώση προτού να είναι έτοιμος ο μαθητής, η συνείδηση του μαθητή δε θα αναπτυχθεί, αλλά η προσωπικότητά του θα φουσκώσει. Αυτό θα δημιουργήσει μια ανισορροπία στο σώμα του, ενώ η συνείδηση θα παραμένει κενή.

Ένα από τα βήματα της ετοιμότητας είναι ότι ο μαθητής πρέπει να αντιληφθεί ότι δε γνωρίζει. Πρέπει να δει την κενότητά του. Μερικές φορές χρειάζονται πενήντα ή εξήντα χρόνια για να φτάσει σε αυτή την κατανόηση. Η ματαιοδοξία είναι μια βαριά ομίχλη. Όταν πέφτει πάνω στη συνείδηση ενός ατόμου, παραμένει πολύ καιρό, επηρεάζοντας όλες τις σχέσεις του.


Τορκόμ Σαραϊνταριάν
Πρόκληση για μαθητεία


2 σχόλια:

Κωστας είπε...

και ηθικα να εχει περασει στο Εμεις αναζητωντας την αρμονια του στο συνολο, αλλιως η ανωτερη γνωση χρησιμοποιειται για εγωιστικους σκοπους,θα ηθελα να συμπληρωσω.

καλημερα

Elena είπε...

Ίσως η πνευματικότητα όλη είναι αυτός ο διαρκής αγώνας για υπέρβαση του εγώ και των περιορισμών του, και η ταύτιση με το Εμείς, και ο αγώνας για όλο και πιο διευρυμένη συνειδητότητα, μια συνειδητότητα που αγκαλιάζει όλο και πιο πολύ από το σύμπαν.

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)