Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2009

Οι ήρωές μας και οι θεοί μας

Δεν υπάρχει άνθρωπος άθεος – όλοι (ασυνείδητα κυρίως) αναμένουμε τη σωτηρία και την πλήρωση από κάποια πηγή, όλοι κάποιον 'θεό' λατρεύουμε. Απλά ο άνθρωπος που δεν έχει προσανατολιστεί συνειδητά να βρει τη πλήρωσή του μέσα από την πραγματική Πηγή, το Θείον, αναμένει από έναν εξωτερικό παράγοντα να τον ολοκληρώσει – αναμένει από τη φήμη, τα χρήματα, τις σχέσεις, το σεξ, τα αποκτήματα, τις απολαύσεις να του προσφέρουν στιγμές πληρότητας. Στην εποχή μας οι γυναίκες κάνουν τους άντρες θεούς τους και περιμένουν από αυτούς πλήρη κάλυψη, ενώ οι άντρες κάνουν την επιτυχία ή το σεξ θεό τους, αναμένοντας λίγες στιγμές πληρότητας που θα τους φέρει η εξωτερική αυτή επιβεβαίωση.

Κατά τον ίδιο τρόπο δεν υπάρχει άνθρωπος που –πάλι ασυνείδητα κυρίως- δεν έχει τους ήρωές του. Άλλος έχει για είδωλό του έναν μουσικό (μουσικοί που συνήθως κάνουν ιδιαίτερα παρακμιακή ζωή) ή έναν καλλιτέχνη, άλλος έναν πολιτικό ή αθλητή, άλλος έχει για πρότυπο έναν πλούσιο ή ‘επιτυχημένο’ άνθρωπο, άλλος κάποιον επιστήμονα, οι γυναίκες συχνά έχουν πρότυπα κάποιες ηθοποιούς, celebrities ή μοντέλα κοκ. Και φυσικά (ασυνείδητα πάλι) προσπαθεί να τους μοιάσει. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι η επιλογή των ηρώων και των προτύπων στην εποχή μας είναι συνήθως χαμηλού επιπέδου, στερείται πνευματικότητας και κουλτούρας, κι έτσι το άτομο προσπαθεί να πραγματώσει ιδανικά που δεν φέρνουν την πολυπόθητη πληρότητα αλλά οδηγούν σε περισσότερη ματαιότητα. Και το αποτέλεσμα είναι η μαζική κατάντια που βλέπουμε, τα τεράστια ποσοστά ασθένειας, κατάθλιψης, ψυχολογικών προβλημάτων, κενότητας, κι όλα αυτά επειδή δεν υπάρχουν σωστά ιδανικά, σωστά πρότυπα και ήρωες.

Άλλοι πάλι έχουν φαινομενικώς ανώτερα πρότυπα, όπως π.χ. το Χριστό ή το Βούδα, αλλά δεν αγωνίζονται να τους μοιάσουν και να γίνουν οι ίδιοι φωτισμένοι, παρά περιμένουν τη λύτρωση να έρθει είτε από αυτά τα φωτισμένα Όντα, είτε από μια άγνωστη πηγή. Δεν έχουν πάρει δηλαδή την ευθύνη του εαυτού τους για να καταστούν αυτό που λατρεύουν. Για να γίνουμε Θεός, πρέπει να λειτουργήσουμε τον εαυτό μας θεϊκά, να γίνουμε σύνθεοι, πράγμα που απαιτεί φυσικά πλήρη ενεργοποίηση των δυνατοτήτων μας.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν ποια είναι τα πρότυπα, οι θεοί και οι ήρωές μας που ασυνείδητα μπορεί να ‘λατρεύουμε’, και ας κάνουμε καλύτερες επιλογές. Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξαν άτομα που επέδειξαν αυτοθυσία για το Κοινό Καλό, πραγματικοί ήρωες – ας είναι αυτοί τα πρότυπά μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)