Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009

Μαθητεία και Μαθητές - Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Μαθητεία είναι μια ζωή αφιέρωσης σε μια ιδέα, ένα ιδανικό ή ένα όραμα που σχετίζεται με την ανθρώπινη ευημερία, την ανθρώπινη εξύψωση και την ανθρώπινη επιβίωση. Μαθητές είναι εκείνοι οι ήρωες που σε όλο το μάκρος της ιστορίας προάγουν την ανθρώπινη πρόοδο και προστατεύουν την ανθρωπότητα από τους κινδύνους της άγνοιας, της αδράνειας και της καταστροφής. Εμφανίζονται σε κάθε έθνος και αναγνωρίζονται από την αφιέρωση, την ενέργεια, τη δημιουργικότητα, τη σοβαρότητα και την αγνότητα των κινήτρων τους.

Μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι μαθητές βρίσκονται μόνο σ’ ένα τομέα: στο θρησκευτικό ή μεταφυσικό τομέα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν εφτά μεγάλοι τομείς ανθρώπινης προσπάθειας μέσα στους οποίους οι μαθητές εμφανίζονται, για να δημιουργήσουν μια ενορχήστρωση γεγονότων και να ανταποκριθούν στην ανάγκη. Μαθητές εμφανίζονται στους τομείς της πολιτικής, της εκπαίδευσης, της επικοινωνίας, της φιλοσοφίας, της επιστήμης, της τέχνης, της θρησκείας και της οικονομίας για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κόσμου.

Όταν μιλάμε για μαθητές, δεν αναφερόμαστε σε ανθρώπους που κάθονται και ονειρεύονται και διαλογίζονται και γίνονται ‘καλοί’ άνθρωποι. Η μαθητεία είναι δραστηριότητα, δράση. Ένας μεγάλος Σοφός λέει, «στέλνουμε το μήνυμά Μας και το μήνυμά Μας είναι: ‘αναλάβετε δράση’». Η δράση της μαθητείας είναι δράση που έχει σκοπό να φέρει πέντε πράγματα σε εκδήλωση:
1. ομορφιά
2. αγαθότητα
3. σωστές ανθρώπινες σχέσεις
4. περισσότερη χαρά
5. ελευθερία για τον εαυτό σας και τους άλλους.

Μερικές φορές νομίζουμε ότι έχουμε ήδη ακούσει γι’ αυτά τα πέντε πράγματα πολλές φορές και τι καινούργιο υπάρχει να ακουστεί γι’ αυτά; Αλλά είναι μεγάλη πρόκληση να ζήσετε τη ζωή σας από το πρωί μέχρι το βράδυ σύμφωνα με αυτά τα πέντε πράγματα. Αυτή η πρόκληση δημιουργεί μια μάχη μέσα σας. Ήσαστε πράγματι όμορφοι σήμερα στην ομιλία και στη σκέψη σας, στη συμπεριφορά σας, στις σχέσεις σας, στις σκέψεις σας και στα συναισθήματά σας; Ήσαστε πράγματι φορτισμένος με καλή θέληση προς τους άλλους; Είχατε μέσα στο νου σας ένα πρόγραμμα, ένα σχέδιο για να δημιουργήσετε σωστές ανθρώπινες σχέσεις με τον καθένα που εμπεριείχε, χωρίς διάκριση;

-Τορκόμ Σαραϊνταριάν
Πρόκληση για Μαθητεία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)