Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Σάββατο, 1 Αυγούστου 2009

Στόχος, κίνητρο και θέληση για διαλογισμό

Είναι εξαιρετικά σημαντικό στη πνευματική μας πορεία να έχουμε στόχο. Χωρίς στόχο κινδυνεύουμε από διασκορπισμό, από χάσιμο χρόνου και άσκοπη περιπλάνηση στο διαλογισμό και στη ζωή μας. Και όταν λέω στόχο δεν εννοώ να περιμένουμε αποτελέσματα από την άσκησή μας, όπως πχ τη φώτιση, δεν εννοώ τις προσμονές δηλαδή, και ούτε εννοώ να βάλουμε στόχο να γίνουμε golden boys ή να έχουμε άλλες υλιστικές προσδοκίες. Εννοώ να θέσουμε στόχο αυτοβελτίωσης και αυτοϋπέρβασης, να γίνουμε καλύτεροι στη πνευματική μας απόδοση, στην ζωή και στην εργασία μας. Κι αυτό μπορούμε να το κάνουμε αν πρώτα εξετάσουμε προσεκτικά τις αδυναμίες μας.

Αφού εντοπίσουμε τις αδυναμίες και τις ελλείψεις μας (και έχουμε όλοι τόσες πολλές που είναι αρκετή πνευματική εργασία για πολλές ζωές) μπορούμε κατόπιν να σχηματίσουμε στο νου μας την ανάλογη θετική ποιότητα και να αγωνιστούμε να την πραγματώσουμε σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Αν για παράδειγμα πάσχουμε από την αδυναμία της τεμπελιάς, οραματιζόμαστε τον εαυτό μας να λειτουργεί στην αντίθετη κατεύθυνση, να είναι ζωηρός, δημιουργικός, ενεργοποιημένος, ενώ ταυτόχρονα στο διαλογισμό μας φροντίζουμε να ‘κατεβάσουμε’ ενέργεια που θα μας ενεργοποιήσει. Αν πάσχουμε από διασκορπισμό του εαυτού, της θέλησης και της προσοχής μας (κάτι πολύ συχνό στην εποχή μας λόγω των πολλών ερεθισμάτων), οραματιζόμαστε τον εαυτό μας να έχει μια ξεκάθαρη κατεύθυνση, να έχει θέληση και συγκεκριμένο στόχο, ενώ στο διαλογισμό μας αγωνιζόμαστε προς το Ένα. Εάν πάσχουμε από θυμό και εκνευρισμό, οραματιζόμαστε το πώς θα είναι ο εαυτός μας με αντίθετες ποιότητες, πώς θα είμαστε ήρεμοι, γαλήνιοι, υπομονετικοί και συμπονετικοί, ενώ στο διαλογισμό προσπαθούμε να ‘κατεβάσουμε’ ανάλογες ενέργειες υπομονής, ανεκτικότητας και αγάπης. Το κλειδί εδώ είναι το συναίσθημα που θα δημιουργήσουμε στο διαλογισμό μας. Συναίσθημα ανεκτικότητας, συναίσθημα ενότητας, συναίσθημα ενεργοποίησης κοκ, να εξομοιωθούμε δηλαδή με ποιότητες και ενέργειες υψηλές, να εξομοιωθούμε με αρετές. Και φυσικά την ίδια στιγμή θα προσπαθούμε και στη καθημερινότητα να πραγματώνουμε τις αρετές αυτές.

Οι αδυναμίες μας είναι αυτές που προκαλούν πόνο και προβλήματα στη ζωή μας. Οπότε η διόρθωση των αδυναμιών μας μπορεί να γίνει το βασικό κίνητρο για διαλογισμό. Αν διορθώσουμε τις αδυναμίες μας και γίνουμε όντα ενεργοποιημένα, η ζωή μας θα γίνει μια χαρούμενη και δημιουργικότατη πορεία, γεμάτη νόημα και πληρότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)