Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009

Αισθήματα αναξιότητας - "Αξίζω την αγάπη και την ευδαιμονία;"

Για να πάρουμε την απόφαση να επιλέξουμε τη θετικότητα και την ομορφιά στη ζωή μας, πρέπει να νιώθουμε ότι την αξίζουμε. Τότε θα κάνουμε τις απαραίτητες θετικές επιλογές και αλλαγές στη ζωή μας που θα φέρουν την ευδαιμονία. (Φυσικά είναι περιττό να πούμε ότι η αρνητικότητα ή η θετικότητα που βιώνουμε στη ζωή μας είναι δικές μας επιλογές, και δεν μας έρχονται τυχαία από ‘έξω’). Υπόγεια, ασυνείδητα συναισθήματα που λένε ότι δεν αξίζουμε την ομορφιά, σαμποτάρουν αυτή τη διαδικασία συνειδητής διεκδίκησης της ευτυχίας και ευδαιμονίας μας.

Γιατί όμως νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε την αγάπη, τη θετικότητα και την ευδαιμονία; Γιατί δεν διεκδικούμε το δικαίωμά μας στη θεϊκότητα;

Η ταύτισή μας με την ύλη, με ότι παροδικό και ευτελές, μάς ‘μίκρυνε’ και μείωσε την αίσθηση της αξίας μας. Έτσι για να ανακτήσουμε την πληθωρικότητα των θεϊκών και ευδαιμονικών συναισθημάτων, θα πρέπει να διευρυνθούμε και να αγωνιζόμαστε καθημερινά για αυτοϋπέρβαση, για καλλιέργεια των αρετών και της θετικότητας, στις πολλές φορές αντίξοες συνθήκες που μπορεί να ζούμε. Είναι εφικτό να βιώνουμε ευδαιμονία ακόμα και βρισκόμενοι σε δύσκολα και αρνητικά περιβάλλοντα, αρκεί να ‘χτίσουμε’ τον εαυτό μας στο φως.

Επίσης κάποιες υποβολές από το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να μάς εμφύσησαν αισθήματα αναξιότητας – αλλά και πάλι είναι καρμικά, δηλαδή εμείς είχαμε κινήσει τις αιτίες για να έρθουν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός μας και να βεβαιώσουν την αίσθηση αναξιότητάς μας. Οπότε δεν ‘φταίει’ η μάνα ή ο πατέρας μας για τα αισθήματα αυτά.

Η καθημερινότητα και οι συνήθειές μας θα καταδείξουν καθαρά το κατά πόσο εκτιμούμε τον εαυτό μας και αν του προσφέρουμε το καλύτερο. Για παράδειγμα, κάποιος που καπνίζει, τρέφει ασυνείδητα αισθήματα αναξιότητας για να δίνει στον εαυτό του δηλητήρια, τα οποία δηλητηριάζουν και το σώμα αλλά και το νου. Ένας καπνιστής δυστυχώς δεν μπορεί να περιμένει να έχει θετικές σκέψεις, όταν στο αίμα του υπάρχουν τόσα τοξικά στοιχεία. Έτσι η συνήθεια αυτή υποδηλώνει μια ασυνείδητη τάση αυτοκαταστροφής, που δείχνει ότι το άτομο νιώθει ότι δεν αξίζει τη ζωή και την ευτυχία. Είναι βαθιά ριζωμένες και ασυνείδητες πολλές από αυτές οι τάσεις και τα συναισθήματα.

Επίσης η κακή διατροφή, τα κρέατα, το αλκοόλ, η λήψη χημικών, όλα αυτά επηρεάζουν το νου και εμποδίζουν τη φυσική θετικότητα και ευδαιμονία, ενώ καταδεικνύουν ότι το άτομο για να κάνει τέτοιες επιλογές, κάπου μειώνει τον εαυτό του και δεν του προσφέρει το καλύτερο. Αλλά και στο συναισθηματικό επίπεδο, όταν κάποιος μπλέκεται συνεχώς σε αρνητικές καταστάσεις, σε ‘δράματα’, σε παιχνίδια εξουσίας ή ανταγωνισμού, σημαίνει ότι ακόμα δεν έχει βάλει την ομορφιά και την αρμονία σαν στόχο και προτεραιότητα στη ζωή του.

Το παράξενο είναι ότι η έλλειψη αυτοεκτίμησης, μάς ωθεί σε συνήθειες και πράξεις ηδονιστικές, σα να προσπαθούμε να κάνουμε μια υπεραναπλήρωση της χαράς και της ομορφιάς που στερούμε στον εαυτό μας. Για παράδειγμα, ο άνθρωπος που δεν διαλογίζεται, που δεν ζει αγνή ζωή, δεν τρέφεται με αγνές τροφές και δεν έχει προσανατολίσει το νου του στη θετικότητα, δηλαδή ο άνθρωπος που δεν φροντίζει σωστά τον εαυτό του ώστε να επιτρέψει να βιώσει τη φυσική ευδαιμονία, θα εκδηλώσει έναν εγωισμό ή εγωκεντρισμό έμμεσο, που θα πάει να καλύψει αυτή την έλλειψη ουσιαστικής φροντίδας. Π.χ. με το να φάει πολύ, με το να αναζητά τη προσοχή/ενέργεια από τους άλλους με διάφορα τρικ, και με το να πέφτει γενικά σε υπερβολές και ηδονισμούς, σε μια προσπάθεια να καλύψει το κενό το οποίο ο ίδιος έχει επιτρέψει να υπάρχει, με τις λάθος επιλογές του και τις λάθος συνήθειές του.

Επίσης θα πρέπει να εξετάσουμε το κατά πόσο η συνείδησή μας είναι ευχαριστημένη με τις πράξεις μας. Αν ο ασυνείδητος εαυτός μάς ωθεί σε αρνητικές ή αυτοκαταστροφικές συνήθειες και πράξεις, κάπου αυτό δείχνει ότι η συνείδησή μας δεν είναι ευχαριστημένη με όσα κάνουμε στη ζωή, προφανώς λειτουργούμε εγωιστικά και δεν έχουμε υιοθετήσει την ανιδιοτέλεια σα στάση ζωής, κι έτσι ασυνείδητα ωθούμαστε σε βλαβερές πράξεις, με τις ανάλογες αρνητικές συνέπειες να έρχονται σαν ‘τιμωρία’ του εαυτού προς τον εαυτό. Η συνείδησή μας είναι αρκετά άτεγκτη!

Έτσι λοιπόν η θετικότητα και η ευδαιμονική ζωή είναι θέμα συνειδητών επιλογών σε όλο το φάσμα της ζωής. Αποφασίζουμε να αποβάλλουμε τις ποταπές συνήθειες και υιοθετούμε ανώτερους και ανεγωικούς τρόπους λειτουργίας στη καθημερινότητα. Σαφώς σταματούμε να περιμένουμε την ευτυχία παθητικά, αναμένοντάς την να μας έρθει τυχαία, και την διεκδικούμε με τις επιλογές μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)