Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009

Η ευτυχία δεν βρίσκεται στη διασκέδαση αλλά στην υπηρεσία

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια παρανόηση για το τι είναι και που βρίσκεται η ευτυχία. Το fun έχει γίνει το ιδανικό των πιο πρόσφατων γενεών (όπως βλέπουμε και στον περίφημο χαιρετισμό-ευχή «να περνάς καλά»). Νομίζουν ότι κυνηγώντας εξωτερικές διασκεδάσεις, σχέσεις κι εμπειρίες θα βρουν την ευτυχία. Όμως αυτά προσφέρουν μόνο μια στιγμιαία επιφανειακή χαρά που δεν διαρκεί και που δεν φέρνει πλήρωση, ενώ συχνά μεγαλώνει το κενό και την αίσθηση ανικανοποίητου.

Η πραγματική ευτυχία βρίσκεται στο να είμαστε πλήρως ο εαυτός μας (εάν δεν είμαστε ευτυχείς και ισορροπημένοι στο εδώ και τώρα, σημαίνει ότι δεν είμαστε ο εαυτός μας και λειτουργούμε κάποιες ψεύτικες, επίπλαστες ή και κληρονομημένες σκεπτομορφές και συμπεριφορές). Όταν είμαστε πλήρως ο εαυτός μας γινόμαστε ένας ήλιος που λάμπει και προσφέρει απλόχερα τη ζεστασιά και τα χαρίσματά του. Ο διαλογισμός είναι το βασικό μέσον που μας επιτρέπει να ταυτιστούμε με την Αλήθεια μας.

Αυτό μας φέρνει στην άλλη βασική προϋπόθεση για την ευτυχία, που είναι η υπηρεσία/προσφορά.

Η ανιδιοτελής υπηρεσία/προσφορά φέρνει την ευτυχία γιατί επιτρέπει στο Θείο Ρεύμα να ρεύσει μέσα από εμάς, καθώς, όταν προσφέρουμε ανιδιοτελώς, δια Νόμου λαμβάνουμε κι όλας. Έτσι, όταν δίνουμε, όταν δημιουργούμε, αυτομάτως λαμβάνουμε ενέργεια, που οικοδομεί μέσα μας την αίσθηση πληρότητας και ευτυχίας. Η υπηρεσία προσφέρει γείωση στην ενέργεια – χωρίς γείωση, η ευτυχία είναι μακρινό όνειρο. Έτσι βλέπουμε ότι η ανιδιοτελής υπηρεσία έχει από πίσω της έναν μυστικιστικό νόμο. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί βασική διδασκαλία σε όλες τις θρησκείες του κόσμου.

Ένας άνθρωπος που είναι αδρανής ή που λειτουργεί μηχανιστικά/υπνωτισμένα στη δουλειά, του, δεν μπορεί να λάβει ενέργεια, γιατί πολύ απλά δεν την δίνει. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η ενέργεια μέσα του βαλτώνει, καθώς δεν κυκλοφορεί ελεύθερα, κάτι που δημιουργεί αρνήσεις, ανάγκη για ηδονές, περισσότερη αίσθηση ανικανοποίητου, ή ακόμα και νευρώσεις (οι περισσότερες ψυχικές παθήσεις συμβαίνουν σε μη δραστήριους ανθρώπους, γιατί ακριβως δεν γειώνεται η ενέργεια). Λαμβάνουμε ενέργεια όταν είναι να την προσφέρουμε. Αν δεν προσφέρουμε, δεν λαμβάνουμε και άρα μένουμε στάσιμοι πνευματικά και μη ευτυχείς. «Η ζωή δίνει ζωή, σ’ αυτόν που δίνει ζωή στη ζωή», έλεγε ένας δάσκαλός μου. Και η πληρότητα σε ενέργεια/ζωή είναι ταυτόσημη με την ευδαιμονία.

Επί πλέον, η υπηρεσία φέρνει ευτυχία γιατί μας βοηθά να είμαστε ο εαυτός μας, να λειτουργήσουμε το σκοπό για τον οποίο γεννηθήκαμε, το ντάρμα μας, την αλήθεια μας. Συνήθως (αλλά όχι αποκλειστικά) μέσω του επαγγέλματός μας έχουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε τα χαρίσματα και τις ικανότητές μας στον άνθρωπο και στην κοινωνία.

Γι’ αυτό η σκέψη «πως μπορώ να φανώ πιο χρήσιμος στους άλλους;» θα πρέπει να μας απασχολεί συχνά και να κινούμε τις διαδικασίες ώστε να γίνουμε πιο πλούσιοι σε εφόδια και ικανότητες, για να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες του περίγυρου και της κοινωνίας. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος…


If you want to be happy for an hour - take a nap.
If you want to be happy for a day - go fishing.
If you want to be happy for a month - get married.
If you want to be happy for a year - inherit a fortune.
If you want to be happy for a lifetime - help others.

-Old Chinese Proverb3 σχόλια:

delta είπε...

Να ψαρεύω δε ξέρω.
Να παντρευτώ δε μπορώ (εκτός αν χωρίσω) ..
Κληρονομιά δεν περιμένω ...

Περιορίστηκαν πολύ οι επιλογές μου Έλενα.

Ας πάρω έναν υπνάκο και βλέπουμε :)

Elena είπε...

Χεχ.. αφού πάρεις τον υπνάκο θα σου έχει απομείνει η πιο συμφέρουσα επιλογή ;)

delta είπε...

Πέρα από το χιούμορ (που τόσο απαραίτητο έγινε στη ζωή μας), να προσθέσω ότι η πληρότητα που νιώθουμε όταν προσφέρουμε, δε μπορεί σε τίποτα να συγκριθεί με την ευχαρίστηση που αισθανόμαστε όταν λαμβάνουμε.

Κι από τη στιγμή που θα καταφέρουμε να βιώσουμε ότι ο συνάνθρωπός μας δεν είναι παρά ένα κομμάτι του εαυτού μας, όταν προσφέρουμε σ' αυτόν, δεν προσφέρουμε παρά στον ίδιο μας τον εαυτό.

Σ’ ευχαριστώ για την τόσο όμορφη ανάρτηση.

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)