Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2009

Η ησυχία του διαλογισμού

Η πιο γνωστή διάσταση του διαλογισμού είναι η ησυχία του νου, να προσπαθήσει κανείς να σωπάσει τη νοητική φλυαρία. Η σιωπή αυτή όμως θα πρέπει να είναι συνολική: να σωπάσουμε το νου, τα συναισθήματα, ακόμα και το σώμα.

Η ησυχία στο σωματικό επίπεδο έρχεται με την ηρεμία και τη βαθιά χαλάρωση του σώματος. Οι βαθιές αναπνοές και κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης βοηθούν σ’ αυτό, ενώ είναι καλό να αποφεύγουμε ερεθιστικές και βαριές τροφές που προκαλούν αεικινησία ή χαύνωση του σώματος, όπως ο καφές, τα κρέατα, τα junk food γενικά, τα γλυκά, το τσιγάρο, τα χημικά κλπ. Η χαύνωση δεν είναι ηρεμία, αν και φαινομενικά δείχνει να μοιάζει με ηρεμία. Η ηρεμία είναι αποτέλεσμα αρμονίας και πληρότητας ενέργειας, ενώ η χαύνωση –αλλά και η αεικινησία- δείχνει εξάντληση των ενεργειών. Ένα τοξινωμένο σώμα δεν μπορεί να είναι ούτε ήρεμο, ούτε αρμονικό.

Κατόπιν, έχουμε να σωπάσουμε την αναταραχή του αστρικού μας πεδίου, του συναισθηματικού σώματος δηλαδή, των συναισθημάτων, των επιθυμιών, της αίσθησης του ανικανοποίητου. Ασκούμαστε στο να καταλαγιάσουμε αυτά τα πάθη, να τα ‘γειώσουμε’. Στο διαλογισμό καλούμαστε να ‘σμικρύνουμε’ και να ‘εξαφανίσουμε’ τον εαυτό μας. Και από αυτή τη ‘συρρίκνωση’ στο Κέντρο μας, ξεπηδά η νέα φώτιση και η διεύρυνση της συνειδητότητας. Γινόμενοι ένα ‘μηδέν’, κατακτούμε την Ενότητα.

Ουσιαστική ησυχία είναι η ‘εκμηδένιση’ του εαυτού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)