Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009

Η έννοια της υπομονής

Υπομονή δεν σημαίνει αναμονή. Είναι μια δημιουργικότατη διαδικασία, στην οποία δουλεύουμε προσεκτικά με ότι μάς δίνεται στο παρόν. Η πραγματική υπομονή δεν έχει προσδοκίες, γιατί ζει στο Τώρα. Η πραγματική υπομονή είναι γείωση. Η ανυπομονησία αντίθετα, είναι έλλειψη γείωσης, είναι φόβος, αντίδραση στο Θείο Ρεύμα, είναι δηλαδή Άρνηση.

Perhaps there is only one cardinal sin: impatience. Because of impatience we are driven out of Paradise; because of impatience we cannot return. -Franz Kafka

Έτσι η υπομονή είναι μια βασική αρετή που πρέπει να αναπτύξουμε. Και είναι επίσης μια βασική πνευματική άσκηση στη καθημερινότητα.

If you could only keep quiet, clear of memories and expectations, you would be able to discern the beautiful pattern of events. It is your restlessness that causes chaos. - Nisargadatta Maharaj

Η εξάσκηση στη βαθιά και αργή αναπνοή, διαλύει την ανυπομονησία και μας γειώνει ξανά. Όταν είμαστε ανυπόμονοι, θα παρατηρήσουμε ότι η αναπνοή μας είναι ρηχή και γρήγορη, δεν πηγαίνει βαθιά έως κάτω. Και η ρηχή αναπνοή είναι αυτή που δεν επιτρέπει στο Θείο Ρεύμα να ρεύσει μέσα από εμάς και να γειωθεί.

The worst of all temptations is restlessness. It is evil because it keeps your attention on the world and thus causes you to remain in ignorance of God. If you meditate regularly, you will be with God all the time. -Paramahansa Yogananda

Έτσι από τα λόγια του Yogananda βλέπουμε επίσης ότι η ανυπομονησία και η νευρικότητα είναι υλιστικές ποιότητες, από ένα νου που είναι εστιασμένος στην εξωτερική πραγματικότητα.

Συχνά ακούμε τη φράση «έκανα πολύ υπομονή, δεν αντέχω άλλο», που εκφράζει μια απογοήτευση. Αυτή ωστόσο δεν είναι πραγματική υπομονή, καθώς το απογοητευμένο άτομο είχε κάποια προσδοκία, αλλιώς δεν θα απογοητευόταν. Στην υπομονή όμως δεν υπάρχουν προσμονές για το μέλλον, καθώς είμαστε απολύτως απορροφημένοι με το παρόν. Το παρόν άλλωστε είναι το μόνο που έχουμε σ’ αυτή τη ζωή, οπότε η υπομονή μάς φέρνει σε επαφή με τη πραγματικότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)