Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

Δημιουργικότητα

Έχουμε ταυτίσει τη δημιουργικότητα με τις καλές τέχνες, όμως η πραγματική δημιουργικότητα έχει να κάνει με όλο το φάσμα της ζωής. Μπορούμε να πούμε ότι δημιουργικότητα είναι η προσπάθεια για λειτουργία του εαυτού μας πέρα από τα συνηθισμένα, η προσπάθεια για συνεχή αυτοϋπέρβαση και αυθεντική έκφραση σε όλες μας τις εκδηλώσεις, είτε είναι η επικοινωνία, είτε η τέχνη, είτε η δουλειά μας, είτε οι σχέσεις ή ο διαλογισμός, ή ακόμα και οι απλές δραστηριότητες και ρουτίνες της καθημερινότητας. Δημιουργικότητα σημαίνει να δίνουμε ζωή στη ζωή, να εμφυσούμε ζωή και ενέργεια στη κάθε μας πράξη.


Creativity does not mean to create only art-forms, but also connections, events, circumstances and conditions because of which life progresses and the human soul blooms. A person can be creative in his home, in the office, in the factory, in his business, in his relationships, in his speech and other expressions. -Torkom Saraydarian

Για να γίνουμε αυθεντικά δημιουργικοί, χρειαζόμαστε ενέργεια. Όσο περισσότερη ψυχική ενέργεια συσσωρεύουμε, τόσο τα ταλέντα μας θα ανθίζουν. Ενώ αντίθετα, όσο χάνουμε ενέργεια, ακόμα και δραστήριοι και εξαιρετικά ταλαντούχοι να είμαστε, το ταλέντο μας θα μαραζώσει και όσα δημιουργούμε θα είναι κενά ‘κελύφη’, δεν θα εμπνέουν, δεν θα ανυψώνουν, δεν θα ‘θρέψουν’ κανέναν. Χωρίς ενέργεια ζούμε αυτόματα, αντιδημιουργικά, χωρίς έμπνευση. Ακόμα κι αν φαινομενικά δεν έχουμε ιδιαίτερα ταλέντα (αν και δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς ταλέντα και χαρίσματα, ακόμα κι αν είναι ‘ταπεινά’ και όχι glamorous – αλλά το ίδιο πολύτιμα), η συσσώρευση ψυχικής ενέργειας θα τα αναπτύξει και θα τα φέρει σε εκδήλωση. Έτσι ο άνθρωπος γίνεται ένας κήπος με πολλά διαφορετικά άνθη που προσφέρουν τα χρώματα και αρώματά τους, γίνεται μια πηγή αφθονίας για τον εαυτό του και τους άλλους.

Σίγουρα η επαφή με το Θείον, με τον Εαυτό, είναι αυτή που μας φορτίζει με νέα ενέργεια, με υψηλότερες δονήσεις, μας γεμίζει με ζωή. Χωρίς την επαφή με ανώτερα συνειδησιακά επίπεδα -μέσω της προσευχής και του διαλογισμού- η ζωή μας δεν ανανεώνεται και ούτε έχουμε την ευκαιρία να συσσωρεύσουμε ψυχική ενέργεια για να κάνουμε υπερβάσεις και να φανούμε δημιουργικοί. Η πραγματική δημιουργικότητα χρειάζεται ένα ποτήρι ξέχειλο από ενέργεια. Γι’ αυτό ας μην αφηνόμαστε κι αναλωνόμαστε σε εξωτερικότητες, αλλά ας μπαίνουμε τακτικά στο εσωτερικό μας θησαυροφυλάκιο, ώστε να αντλούμε φως και ενέργεια η οποία κατόπιν θα πλουτίσει και την εξωτερική μας ζωή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)