Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2009

Καρδιακό Ήθος - Η φωνή της Συνείδησης

Το Καρδιακό Ήθος μάς οδηγεί σε μια ευδαιμονική ζωή, γιατί το Ήθος είναι η φωνή της Συνείδησης. Δεν μιλάμε βέβαια για τα τεχνητά κοινωνικά ήθη που δεν είναι παρά κοινωνικοί προγραμματισμοί, αλλά για την ευαίσθητη και απαλή εκείνη ώθηση της Ψυχής προς το Καλό.

Το να είμαστε επί της ουσίας ηθικοί, είναι μια καθ’ όλα συμφέρουσα διαδικασία, γιατί το Ήθος μάς οδηγεί σε δρόμους που είναι υπέρ της επιβίωσης, της δικής μας και των άλλων. Σε αντίθεση με τον εγωισμό, που ενώ υποκινείται από το φόβο της επιβίωσης, τελικά οδηγεί στην αυτό-εκμηδένιση. Ακόμα κι αν προσωρινά κάνουμε μια πράξη αυτοθυσίας που απειλεί την επιβίωσή μας σε ένα επίπεδο, αργά ή γρήγορα η ευεργεσία που επιτελέσαμε θα είναι η ίδια η ενέργεια της προστασίας.

Χωρίς Ήθος δεν μπορούμε να εξελιχτούμε πραγματικά, καθώς εμείς οι ίδιοι θα βάζουμε τρικλοποδιές στον εαυτό μας μέσω του εγωισμού μας – ο εγωισμός καταστρέφει τις ευαίσθητες ψυχικές διασυνδέσεις του Ήθους. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό πάντα να διερευνούμε τα κίνητρά μας και να βλέπουμε αν κρύβεται κάποιος εγωισμός, όπως τάση εκμετάλλευσης, αδράνεια, άρνηση, κακία κλπ. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι ο εγωισμός είναι άρνηση για ζωή, είναι αυτό-εγκλωβισμός και αυτοπεριορισμός, είναι άρνηση για αυτό-ενεργοποίηση, αδράνεια, ηδονισμός, βόλεμα, αντίσταση και έλλειψη αυτό-υπευθυνότητας, και πρέπει να κάνουμε το παν για να τον ξεπερνούμε.

Τα Μεγάλα Όντα δεν θα μας εμπιστευτούν και δεν θα μας παρέχουν φως και σοφία αν δεν έχουμε Ήθος, αν τα κίνητρά μας είναι εγωιστικά. Τα Μεγάλα Όντα εκτιμούν το Ήθος, γιατί είναι αυτό που μας κάνει άξιους για επαφή μαζί Τους και επιτρέπει τη διασύνδεση του ανθρώπου με ανώτερα συνειδησιακά πεδία.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)