Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2010

"Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε"

Οι γραφές όλων των πνευματικών παραδόσεων περιγράφουν σημαντικούς πνευματικούς νόμους, σαν αυτόν του Χριστού που είπε Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε. Εκτός της προφανούς καθοδήγησης για υπηρεσία των αδερφών μας που μας δίνει η φράση αυτή, περιέχει και βαθύτερες και πιο μυστικές ακόμα διεργασίες. Περιγράφει το γεγονός ότι ασυνείδητα συχνά κουβαλάμε ενεργειακά βάρη των αδελφών μας, όπως και άλλοι, συχνά άγνωστοι άνθρωποι, κουβαλούν τα δικά μας ψυχικά βάρη.

Στις στενές προσωπικές σχέσεις, φιλικές κι ερωτικές, γίνεται πολύ συχνά αυτό. Ο ένας παίρνει ενέργειες και σκεπτομορφές του άλλου, και, αν υπάρχει αγώνας και πνευματική φιλοτιμία, προσπαθεί να μετουσιώσει και να εξαγνίσει τα βάρη αυτά με την αγάπη του, με την κατανόηση, με τη μακροθυμία.

Γενικά μπορούμε να πούμε ότι, όπου έχουμε προσκόλληση, εκεί ‘φορτώνουμε’, κάποια ενεργειακά μας βάρη. Αν π.χ. είμαστε ερωτευμένοι με κάποιον, ακόμα κι αν δεν μας γνωρίζει εκείνος, ακόμα κι αν είναι κάποιος μουσικός ή ηθοποιός, θα φορτώνεται τις ενεργειακές προβολές μας. Συχνά μάλιστα οι διάσημοι –όχι μόνο ηθοποιοί και καλλιτέχνες, αλλά και πολιτικοί, θρησκευτικοί ηγέτες κλπ- παίζουν αυτό το ρόλο μιας μαζικής ρουφήχτρας σκεπτομορφών κι ενεργειών, βασικός λόγος που τους οδηγεί σε νευρώσεις, καταχρήσεις κλπ, καθώς συνήθως δεν ξέρουν να διαχειριστούν όσα φορτώνονται.

Κι εμείς όμως στη καθημερινότητα θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι αναλαμβάνουμε διάφορα βάρη από διάφορα μέρη της γης, από γνωστούς και αγνώστους. Μια αόρατη αλυσίδα δημιουργούν οι ψυχές μας, και συχνά υπάρχουν ψυχικές διασυνδέσεις με άτομα άσχετα αλλά και άτομα που γνωρίζουμε. Αυτά τα βάρη λοιπόν ας τα κουβαλάμε με χαρά και ας τα παραδίδουμε στο Θείον με χαρά. Έτσι θα κάνουμε το καθήκον μας σ’ αυτή τη γη.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)