Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010

Δυσκολίες στο διαλογισμό

Η πιο κοινή δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι αρχάριοι αλλά και οι πιο προχωρημένοι στο διαλογισμό, είναι η αεικινησία του νου, οι συνεχείς σκέψεις. Αυτό προκαλείται από διάφορους παράγοντες: πρώτον από ενεργειακή μόλυνση, δηλαδή από αρνητικές ενέργειες αλλά και σκεπτομορφές που είτε οι ίδιοι δημιουργήσαμε ή τις φορτωθήκαμε από το περιβάλλον. Αυτές τις ενέργειες, αν μπορούσε κάποιος να τις δει με τη πνευματική όραση, θα τις έβλεπε συνήθως σαν γκρίζες απορροές, σαν καπνό στην αύρα του ατόμου, ή σαν χρωματιστές αλλά όχι λαμπρές ενέργειες. Δεύτερον η μόλυνση του σώματος από κακές τροφές (κι εδώ συμπεριλαμβάνεται οτιδήποτε βάζουμε μέσα στο σώμα μας) προκαλεί επίσης αεικινησία του νου, ένταση ή λήθαργο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι με ένα ακάθαρτο εσωτερικά σώμα δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ειρήνη νου, γιατί είναι το σώμα που τρέφει με σκέψεις το νου – ο χαμηλότερος νους (mind) δημιουργείται από το σώμα και είναι μια άλλη λέξη για το εγώ. Δηλαδή η ποιότητα του νου θα είναι ανάλογη της ποιότητας του σώματος και των τροφών. Έτσι δεν μπορούμε να περιμένουμε να έχουμε ειρήνη, διαύγεια, συγκέντρωση, πειθαρχία και υψηλό, φωτεινό focus αν πίνουμε καφέδες, αλκοόλ, ή αν τρώμε κρέατα, γλυκά, χημικά, ναρκωτικά κλπ. Και δεν μπορούμε να έχουμε καθαρό ενεργειακό πεδίο αν κάνουμε συνεχώς παρέα με ανισόρροπους και μολυσμένους ενεργειακά ανθρώπους, και αν πηγαίνουμε σε clubs ή ακούμε άσχημες μουσικές και βλέπουμε άσχημα θεάματα και ταινίες. Όλα αυτά θα δημιουργούν ενεργειακή μόλυνση και άρα ένταση στο νου. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο ένα ξεδιάλεγμα, να επιλέγουμε όσα είναι ωφέλιμα για τη ζωή μας και την πραγματική ευτυχία μας, και όχι να κάνουμε πράγματα επειδή έτσι είναι το κατεστημένο κι επειδή παρασυρόμαστε από τις συνήθειές μας.

Άλλη βασική δυσκολία είναι η διάθεση για διαλογισμό, το να βάλει κανείς τον εαυτό του δηλαδή σε μια τακτική διαδικασία διαλογισμού. Ο άνθρωπος παρασύρεται από την εξωτερικότητα, από τους βαμπιρισμούς του και την επιδίωξη των επιθυμιών του, και ξεχνά το πιο ζωτικό μέρος της ύπαρξης, το εσωτερικό Ταμείο, τον εσωτερικό θησαυρό, απ’ τον οποίο αντλεί έστω και λίγο σε κάθε διαλογισμό. Για το πρόβλημα αυτό η μόνη λύση είναι απλά να εξασκήσουμε τη θέλησή μας και να πειθαρχήσουμε τον εαυτό μας σε μια τακτικότητα στο διαλογισμό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο διαλογισμός είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε στη ζωή. Οι φόβοι της επιβίωσης θα μας ωθούν σε μια ζωή εξωτερικότητας, όπου θα ψάχνουμε σχέσεις, επαφές κλπ για να νιώσουμε πιο ασφαλείς, όμως ο σωστός τακτικός διαλογισμός θα φέρει τα πράγματα στη ζωή μας με έναν ρυθμό και μια τελειότητα. Ο σωστός διαλογισμός τελικά θα μας κάνει να υπερβούμε τους φόβους επιβίωσης, καθώς θα εναρμονιζόμαστε όλο και περισσότερο με το νόμο της Ζωής.

Ένα ακόμα πρόβλημα που έχουν πολλοί στο διαλογισμό είναι η έλλειψη στόχου. Πολύς κόσμος που ξεκινά διαλογισμό, δεν ξέρει τι να κάνει, που να στραφεί μέσα του, και πολλές φορές αντί για διαλογισμό καταντά να κάνει αστρική περιπλάνηση, ή day-dreaming. Έτσι καλό είναι στην αρχή, και έως ότου δομήσουμε μια γέφυρα προς ανώτερα επίπεδα και αναγνωρίσουμε πλέον την εσωτερική καθοδήγηση και ανάγκη, να υιοθετήσουμε μια διαλογιστική διαδικασία με ορισμένη δομή και στόχο – ως στόχο δεν εννοώ προσμονή για αποτέλεσμα από το διαλογισμό, αλλά στόχος θα μπορούσε π.χ. να είναι και η Αγάπη, το βίωμα της αγάπης ή της συμπόνιας, όπως γίνεται σε πολλούς βουδιστικούς διαλογισμούς. Η διαδικασία και ‘ρουτίνα’ του διαλογισμού που θα επιλέξουμε, εξαρτάται από τις ανάγκες και την έφεσή μας. Ο καθένας μπορεί να νιώσει πάνω-κάτω τι του πηγαίνει και τι αγαπά να κάνει, αλλιώς, μπορεί να απευθυνθεί σε κάποιο δάσκαλο διαλογισμού που θα αναγνωρίσει τις ανάγκες του μαθητή και θα του υποδείξει κατάλληλους διαλογισμούς.

Αν βιώνετε άλλες δυσκολίες στο διαλογισμό σας, αφήστε τα σχόλιά σας για να το συζητήσουμε.

1 σχόλιο:

y είπε...

oi tropoi dialogismou einai polloi.
esy pia routina tha protines se kapion arxario pou epizita ti galini stin kathimerinotita tou ?

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)