Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010

Έλλειψη Ταυτότητας – Προβολή του Εαυτού

Η προβολή τόσο της δυστυχίας μας όσο και της ευτυχίας μας σε εξωτερικούς παράγοντες και ανθρώπους, υποδεικνύει ότι δεν έχουμε Ταυτότητα, δεν είμαστε δηλαδή ταυτισμένοι με τον Εαυτό μας, δεν έχουμε ενότητα με τον Εαυτό. Είτε για παράδειγμα αν κάποιος κατηγορεί άλλους ανθρώπους ή καταστάσεις για την ατυχία ή τις δυσκολίες του, ή αν αναμένει την ευτυχία, τη λύτρωση και τη χαρά από κάποια εξωτερική πηγή ή περίσταση ή μελλοντικό χρόνο, και στις δύο περιπτώσεις το άτομο έχει σχίσμα μεταξύ του εαυτού με τον Εαυτό. Η κατώτερη προσωπικότητα δηλαδή, μάχεται τον ανώτερο Εαυτό, ζητά άλλα πράγματα απ’ ότι θέλει η Ψυχή. Αυτό συμβαίνει όταν ο άνθρωπος δεν ανυψώνει τη συνειδητότητά του στον Εαυτό/Θεό και ζει μόνο σαν σώμα.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε στη πράξη πως λειτουργεί αυτό το εσωτερικό σχίσμα. Αν π.χ. το άτομο περιμένει να κάνει μια σχέση ή παιδιά για να  ολοκληρωθεί και να νιώσει καλά, αν περιμένει να βρει μια άλλη δουλειά ή άλλο τόπο διαμονής ή περισσότερα χρήματα ή κάποια αποκτήματα για να γεμίσει το κενό και να θεραπευτεί το αίσθημα του ανικανοποίητου, τότε το άτομο λειτουργεί ‘σχισματικά’. Αντιθέτως, αν βιώνει ησυχία νου, γαλήνη, αγάπη και πληρότητα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τότε το άτομο λειτουργεί με Ενότητα με τον Εαυτό, έχει αποκτήσει Ταυτότητα.

Περιττό να πούμε φυσικά, το πόσο μάταιο είναι να αναζητούμε από κάποια εξωτερική πηγή τη πλήρωση. Κανείς δεν μπορεί να μας προσφέρει Ταυτότητα, Ενότητα, παρά μόνο εμείς οι ίδιοι.

Πως όμως θα επαναφέρουμε την Ταυτότητα, την Ενότητα με τον Εαυτό; Η Ησυχία του νου, ο διαλογισμός και η προσευχή, είναι τα βασικά εργαλεία για να φέρουμε τον εαυτό μας πίσω στο Κέντρο του. Βιώνουμε Ταυτότητα όταν ευθυγραμμίσουμε το είναι μας, όταν ευθυγραμμιστούμε με τον Εαυτό/Θεό. Η Ησυχία λοιπόν θα θρέψει τη Ταυτότητά μας. Η Ησυχία διαλύει τα επίπλαστα κελύφη των εγωισμών που εμποδίζουν την ταύτιση με τον Εαυτό. Γι’ αυτό είναι τόσο εξαιρετικά πολύτιμη η ησυχία του διαλογισμού, γιατί μας φέρνει πίσω στον Εαυτό μας, που είναι ο χαμένος παράδεισός μας, τον οποίο προβάλλουμε κάπου έξω από μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)