Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010

Η σεληνιακή φύση του ανθρώπου

Η σεληνιακή φύση του ανθρώπου είναι η ετερόφωτη φύση του, που κάνει το άτομο να μην λειτουργεί συνειδητά και σε ταύτιση με τον Εαυτό - δεν λειτουργεί με Ταυτότητα, αμεσότητα και Ενότητα, αλλά ‘σκέφτεται’ πως θα λειτουργήσει, ‘σκέφτεται’ τι θα κάνει, ‘σκέφτεται’ τι είναι καλό και τι όχι. Ο κατώτερος νους (mind) είναι σεληνιακό όργανο, το οποίο αντανακλά σκέψεις, θέσεις, ιδέες, συναισθήματα και δεν ζει στο παρόν. Η σεληνιακή φύση είναι ανακλαστική φύση και όχι αυθεντική προβολή προς τη ζωή και αυθόρμητη δημιουργία που έρχεται ως αποτέλεσμα ταύτισης με τον Ανώτερο Εαυτό. Η σεληνιακή φύση είναι νεκρή, αδρανής φύση και πρέπει να την αποβάλλουμε.

Μια καρικατούρα ενός σεληνιακού ανθρώπου είναι εκείνου που δεν ζει αυθεντικά: κινείται στη μέρα του αυτόματα και υπνωτισμένα, πίνει καφέδες για να ‘ξυπνήσει’, καπνίζει, επαναλαμβάνει τα ίδια λεκτικά κλισέ, δεν μπορεί να ακούσει τους άλλους πραγματικά, βλέπει τηλεόραση παθητικά, παίζει αυτοματιστικά video games γιατί δεν έχει ενέργεια και focus να κάνει κάτι δημιουργικό, και έχει άλλους χίλιους ακόμα εθισμούς – οι εθισμοί είναι καθαρά σεληνιακή, αυτόματη, νεκρή λειτουργία. Ο άνθρωπος αυτός είναι εγκλωβισμένος στον εαυτό του, αποκλεισμένος από ανώτερες ενέργειες και κόσμους, και απομονωμένος στην εγωκεντρική φούσκα του. Και λόγω αυτής της απομόνωσης είναι που αναζητά τόσο έντονα τις σχέσεις, ώστε να τον βγάλουν από την απομόνωση που ζει…

Ο σεληνιακός άνθρωπος είναι ‘προβολικός’ άνθρωπος, δηλαδή προβάλλει συνεχώς τον εαυτό του κάπου έξω από αυτόν, νοσταλγεί κάτι έξω από αυτόν, θέλει συνέχεια σχέσεις και όλο αναζητά κάτι έξω από αυτόν να τον πληρώσει. Ο σεληνιακός άνθρωπος δεν είναι ‘ευθυγραμμισμένος’, δεν έχει χτίσει τη ψυχική γέφυρα προς τον Ανώτερο Εαυτό (antahkarana) και ζει σαν σώμα με συναισθήματα και σκέψεις μόνο. Κι επειδή δεν είναι ευθυγραμμισμένος, του λείπει η ψυχική κυριότητα και αξιοπρέπεια.

Η σεληνιακή φύση έχει να κάνει με τη προσκόλληση στο σώμα, στην ύλη. Η ύλη από μόνη της, χωρίς το πνεύμα, είναι αδρανής – το ανθρώπινο σώμα χωρίς το πνευματικό σπινθήρα θα ήταν ένα πτώμα. Έτσι λοιπόν, η υπέρβαση της σεληνιακής μας φύσης, που είναι ο βασικός αγώνας που κάνουμε εδώ στη γη, έχει να κάνει με την υπέρβαση του σώματος και της ύλης, υπέρβαση δηλαδή του θανάτου. Δεν είναι εύκολος ο αγώνας αυτός ενάντια σε τόσο αδρανείς, βαριές ενέργειες, αλλά η υπέρβαση αυτή του θανάτου είναι τελικά εφικτή. Θυμηθείτε το αυτό την επόμενη φορά που έχετε κατάθλιψη ή περνάτε κάποια άλλη κρίση: αγωνίζεστε ενάντια στην αδράνεια της φύσης σας, ενάντια στη σεληνιακή φύση.

Το υλικό σώμα μάς το δίνει η μητέρα μας και η μητέρα γη. Μπορούμε να πούμε ότι όλοι μας οι πρόγονοι είναι η μητέρα μας, ακόμα και τα αντρικά πρόσωπα. Με λίγα λόγια δηλαδή, το προγονικό παρελθόν μας και οι προγονικές ψυχολογικές, ενεργειακές και φυσιολογικές κληρονομιές που λάβαμε, ανήκουν στη σεληνιακή μας φύση, την οποία και πάλι καλούμαστε να ξεπεράσουμε. Καλούμαστε να λυτρώσουμε τους προγόνους μας με το να εξαγνίσουμε την ύλη μας και όλες τις ψυχοφυσιολογικές κληρονομιές που αναλάβαμε. Και αυτός ο εξαγνισμός έρχεται με το να έχουμε την εστίαση της προσοχής μας στο Θείον, στον Εαυτό, στο Φως.

Όπως έχω πει πολλές φορές, ο πνευματικός άνθρωπος φιλοδοξεί να γίνει ηλιακός άνθρωπος, να πραγματώσει την ταύτιση με τον Ανώτερο Εαυτό, και να χτίσει το ηλιακό σώμα, το lightbody, ή το σώμα της δόξας της χριστιανικής διδασκαλίας, το πύρινο σώμα δηλαδή που έχτισε ο Χριστός και στο οποίο αναλήφθηκε. Αυτός είναι ο σκοπός μας, να γίνουμε πύρινοι, ηλιακοί, να χτίσουμε κι εμείς το πύρινο αυτό σώμα, το οποίο θα είναι και το διαβατήριό μας για ανώτερους κόσμους…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)