Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2010

Ας γίνουμε αυτό που μας θέλει η ζωή

Κάθε άνθρωπος έχει μέσα στο πυρήνα του είναι του ένα πλάνο για τη ζωή και το σκοπό του. Όσο περισσότερο εναρμονιζόμαστε με το πλάνο αυτό και συντονιζόμαστε έτσι με την θέληση του Ανώτερου Εαυτού, τόσο πιο πλήρης, δημιουργική, αγαπημένη, όμορφη, αρμονική θα γίνεται η ζωή μας. Όσο πιο ταυτισμένοι είμαστε με των Ανώτερο Εαυτό και τη θέλησή Του, τόση περισσότερη ενότητα και γαλήνη θα βιώνουμε, δηλαδή έλλειψη αμφιβολιών και εσωτερικής διχόνοιας. Στη κυριολεξία νιώθουμε να ξαναγινόμαστε ο εαυτός μας, όταν ταυτιστούμε με τον Εαυτό.

Αυτά που εμποδίζουν το πλάνο της ζωής μας να ξεδιπλωθεί και να πραγματωθεί, είναι οι διάφοροι εγωισμοί, δηλαδή οι τεχνητές σκεπτομορφές, αντιλήψεις, ιδέες, συναισθήματα, που είτε έχουμε δημιουργήσει μόνοι μας, είτε έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς ή μας τους έχει εμφυσήσει η κοινωνία και οι φίλοι. Πολλά κοινωνικά κλισέ, για παράδειγμα, μας ωθούν να κάνουμε πράγματα διαφορετικά από το πλάνο μας, να γινόμαστε κάτι άλλο από αυτό που στην ουσία μας είμαστε. Όμως όλοι οι εγωισμοί αυτοί και τα κοινωνικά κλισέ, δημιουργούνται και υποκινούνται από την ταύτιση με το σώμα και τον φόβο του θανάτου που αυτό συνεπάγεται. Για παράδειγμα, ο άνθρωπος ο ταυτισμένος με το σώμα του θα φοβάται για την επιβίωσή του και θα αγωνιά να κάνει λεφτά, αποκτήματα, οικογένεια, φίλους κλπ, ώστε να έχει να πιαστεί από κάπου. Ο άνθρωπος αυτός δεν λειτουργεί το πλάνο του αλλά τους φόβους του. Και τελικά δεν ζει ευτυχισμένα, δεν βιώνει πληρότητα.

Ο τακτικός, σωστός διαλογισμός, σταδιακά αποβάλλει όλα αυτά τα ‘κελύφη’ των κοινωνικών προγραμματισμών που έχουμε δεχτεί, κι έτσι σιγά σιγά αρχίζουμε και ακούμε περισσότερο την εσωτερική μας ανάγκη, αντί να ακολουθούμε τους φόβους, τους συναισθηματισμούς και τα κοινωνικά κλισέ και να κάνουμε πράγματα που δεν είναι σύμφωνα μ’ εμάς τελικά. Ο σωστός διαλογισμός ενέχει το στοιχείο της ‘παράδοσης’. Παραδινόμαστε δηλαδή και εμπιστευόμαστε το Θείον γι’ αυτό που θέλει Εκείνο να γίνουμε. Το Θείον, ο Ανώτερος Εαυτός, θα μας οδηγεί με ασφάλεια. Το Θείον είναι υπέρ της επιβίωσης, έτσι δεν πρέπει να φοβόμαστε. Αντιθέτως, οι εγωισμοί, αν και υποκινούνται από το φόβο του θανάτου, τελικά σε αυτόν ωθούν.

Ας ρωτήσουμε λοιπόν τον Ανώτερο Εαυτό μας, το Θεό, τι μας θέλει να γίνουμε; Αντί να ζητάμε εμείς συνεχώς από Εκείνον να κάνει το θέλημά μας… Κι έτσι ο χάρτης της ζωής μας θα ξεδιπλωθεί λαμπρός και η ζωή μας θα γίνει μια συνεχής ανθοφορία.


1 σχόλιο:

Elena είπε...

There are two kinds of people: those who say to God, "Thy will be done," and those to whom God says, "All right, then, have it your way."
-C.S. Lewis

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)