Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

Απόγνωση

Η απόγνωση μπορεί να γίνει εξαιρετικό εφαλτήριο για πνευματική άνοδο και απελευθέρωση, αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Η απόγνωση σπάει τους εγωισμούς μας, σπάει τη φούσκα του εγωισμού, διαλύει ψευδαισθήσεις και μας κάνει να δούμε ότι τελικά σε τίποτα δεν μπορούμε να πιαστούμε, παρά μόνο στον Εαυτό/Θεό. Συχνά είναι μια τρομακτική συνειδητοποίηση αυτή, όταν βλέπουμε ότι σε όσα ήμασταν προσκολλημένοι δεν μπορούμε να κρατηθούμε πια από αυτά. Όμως είναι μια αναγκαία και ευεργετική συνειδητοποίηση, και αλίμονο στον άνθρωπο που ζει βολεμένος, μη συνειδητοποιώντας ότι οι προσκολλήσεις του αργά ή γρήγορα θα τον προδώσουν.

He who gives himself up to vanity, and does not give himself to meditation, forgetting the real aim of life and grasping for pleasure, will in due time envy him who has exerted himself in meditation -The Buddha

Με την ακραία απόγνωση υπάρχει ο κίνδυνος της ψυχασθένειας, στη περίπτωση που ο άνθρωπος συνεχίσει τη προσπάθειά του να πιαστεί από τον εγωισμό του, να αγκιστρωθεί από διάφορες προσκολλήσεις. Τότε είναι που δημιουργείται σχίσμα μεταξύ της κατώτερης προσωπικότητας και της ψυχής, και έρχεται σαν συνέπεια η ψυχασθένεια. Τη ψυχασθένεια πάντα την προκαλεί ο υλισμός, η προσκόλληση στο σώμα, ακόμα κι αν το άτομο φαίνεται να οδηγήθηκε στη ψυχασθένεια λόγω πνευματικών πρακτικών. Η προδοσία της Ψυχής είναι ψυχασθένεια.

Ο φιλότιμος αγώνας για αναγωγή στον Εαυτό, για άνοδο προς τη Πηγή, θα μας εφοδιάσει με την απαραίτητη ενέργεια η οποία θα διαλύσει την απόγνωση, θα φέρει ελπίδα, συνοχή, στήριξη και θα αποτρέψει περαιτέρω κρίσεις. Οι ψυχικές ανισορροπίες προκαλούνται από έλλειψη συνοχής, η οποία με τη σειρά της προκαλείται από έλλειψη ενέργειας. Όσο πιο πολύ ενέργεια έχουμε, τόσο περισσότερη αυτοκυριαρχία, συνοχή και ελπίδα θα έχουμε.

Ας κάνουμε λοιπόν τον Εαυτό/Θεό τον μοναδικό μας φίλο, στόχο και ‘προσκόλλησή’ μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)