Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010

Δοκιμασίες στις σχέσεις και ξεπέρασμα της σεληνιακής φύσης

Οι δοκιμασίες που βιώνουμε στις σχέσεις, όπως πχ οι χωρισμοί που μας προκαλούν κρίσεις, έχουν να κάνουν με την ανάγκη για ξεπέρασμα ψυχολογικών μητρικών προσκολλήσεων, για ξεπέρασμα της σεληνιακής μας φύσης. Και όταν λέω μητρική προσκόλληση, δεν εννοώ ότι ‘αγαπάμε πολύ τη μαμά μας’ - όχι, δεν έχει να κάνει, θα μπορούσαμε να μην έχουμε και ιδιαίτερη σχέση με τη μάνα μας και παρ’ όλα αυτά να έχουμε δυνατές μητρικές προσκολλήσεις. Η μητρική προσκόλληση έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε κάποια επίπεδα λειτουργούμε αυτόματα, ή ακόμα και υπνωτιστικά, δεν έχουμε αυτονομηθεί ενεργειακά και αναζητούμε από κάποιον άλλον να μας ‘ταίζει’. Έτσι, όταν αυτόν τον άλλον τον χάσουμε, νιώθουμε ότι χάνουμε τη ‘μαμά’ μας, τη πηγή της τροφής μας. Ο ενεργειακός-συναισθηματικός βαμπιρισμός είναι μέρος της σεληνιακής μας φύσης.

Ακούγεται παράδοξο, αλλά όταν αυτονομηθούμε ενεργειακά και συναισθηματικά, όταν δεν έχουμε ‘ανάγκη’ τον άλλον, τότε είμαστε ικανοί για πραγματική συντροφικότητα. Αλλιώς, σαν βρέφη πνευματικά, θα προσκολλόμαστε σε ανθρώπους για να μας δίνουν ενέργεια, ενώ δεν θα είμαστε σε θέση να δούμε τις ανάγκες των άλλων – βρισκόμαστε ακόμα στο επίπεδο του βρεφικού ναρκισσισμού, στο οποίο όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω μας και ασχολείται μαζί μας. Όσο και να λέμε ότι αγαπάμε τον άλλον, αν δεν είμαστε σε θέση να δούμε τις πραγματικές του ανάγκες και να ανταποκριθούμε κατάλληλα σε αυτές, δεν αγαπάμε πραγματικά, και αντί να φερόμαστε όπως ο άλλος έχει ανάγκη, κοιτάμε να τον ευχαριστήσουμε ή να τον κακομάθουμε ώστε να συνεχίσει να μας δίνει τροφή – δηλαδή υποκινούμαστε από εγωιστικά κίνητρα.

Οι δοκιμασίες λοιπόν συμβαίνουν στις σχέσεις για να αναγκαστούμε να ενεργοποιηθούμε, να πάρουμε την ευθύνη του εαυτού μας, να αυτονομηθούμε ενεργειακά, να ξεπεράσουμε τις προσκολλήσεις και τα αδράνειές μας σε κάποια επίπεδα. Γι’ αυτό συχνά οι δοκιμασίες στις σχέσεις μάς ωθούν τελικά και προς πνευματική καλυτέρευση.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αντιμετωπίζετε παρόμοια κρίση, να έχετε υπόψη ότι ο εαυτός σας σε ένα επίπεδο προσπαθεί να αποβάλλει κάποιο αργού κραδασμού κέλυφος που είναι μέρος της σεληνιακής, αργής φύσης μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)