Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010

Εφτά παγίδες για τους μαθητές - Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Η πρώτη παγίδα είναι τα παραισθησιογόνα ναρκωτικά. Πολλοί μη συνειδητοί μαθητές έχουν παγιδευτεί στα ναρκωτικά. Αν ρωτήσετε αυτά τα αγόρια και κορίτσια γιατί χρησιμοποιούν ναρκωτικά, λένε, «Θέλαμε να γνωρίσουμε πώς ήταν όταν ‘ανεβαίνεις’, γι’ αυτό πήραμε L.S.D., κοκαΐνη, κτλ…» Αυτοί που παγιδεύονται στα ναρκωτικά αναβάλλουν τη μαθητεία τους για μια ή δυο ζωές, γιατί τα ναρκωτικά είναι πολύ καταστροφικά για το νευρικό σύστημα, για τα γονίδια, τους αδένες, το αίμα και ιδιαίτερα για τα αιθερικά κέντρα.

Η δεύτερη παγίδα είναι η μαριχουάνα. Η μαριχουάνα βλάπτει κατά πολύ τον εγκέφαλο, το κέντρο του λαιμού και ιδιαίτερα την επίφυση. Όταν εισέλθετε σε βαθύτερα στρώματα του διαλογισμού αφού έχετε χρησιμοποιήσει μαριχουάνα στο παρελθόν, θα βρείτε τον εαυτό σας να εισέρχεται στην ομίχλη και την καταχνιά και δε θα είστε σε θέση να βρείτε διαύγεια και συνοχή στις σκέψεις σας.

Μπορεί να απολαμβάνετε τη μαριχουάνα προς το παρόν, όταν την χρησιμοποιείτε˙ αλλά αργότερα αν ασκήσετε έντονη πίεση στον εγκέφαλό σας, θα αισθανθείτε τη βλάβη που προξενήσατε. Δεν μπορείτε πάντα να αισθάνεστε τη βλάβη της μαριχουάνας στη συνηθισμένη εργασία ή στη συνηθισμένη ζωή˙ αλλά όταν αυξήσετε την ένταση της προσπάθειάς σας ή περιέλθετε σε κρίση, τότε θα αισθανθείτε τη βλάβη.

Η τρίτη παγίδα για τους μαθητές είναι το υπερβολικό σεξ. Μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι το απεριόριστο σεξ κάνει καλό. Το σεξ είναι θείο και όμορφο, αλλά η σεξουαλική ενέργεια δεν θα έπρεπε να σπαταλιέται, ιδιαίτερα από μαθητές.

Οι μαθητές πρέπει πάντα να κάνουν οικονομία στη σεξουαλική τους ζωή. Υπάρχουν πολλοί προχωρημένοι άνθρωποι που κατέστρεψαν τις ομάδες και τις οργανώσεις τους, λόγω του ότι σπαταλούσαν τον εαυτό τους στο υπερβολικό σεξ. Η σεξουαλική ενέργεια είναι μια πανίσχυρη ενέργεια η οποία, όταν μεταρσιωθεί, μπορεί να ανοίξει τα ανώτερα κέντρα και να τα κάνει πανίσχυρα και ευαίσθητα.

Η τέταρτη παγίδα των μαθητών είναι η ‘πιθηκίσια’ μουσική – ροκ μουσική, ντίσκο, άσιντ μουσική κτλ. Υπάρχουν πολλά πειράματα που έγιναν με φυτά και ζώα που αποδεικνύουν την αρνητική επενέργεια της ροκ μουσικής πάνω τους. Στο μέλλον, επιστήμονες θα αποδείξουν ότι τέτοια μουσική βλάπτει επίσης τη διάνοια και τα συναισθηματικά και νοητικά κέντρα των ανθρωπίνων όντων.

Προτού ερωτευθείτε οποιοδήποτε είδος μουσικής, εξετάστε τη μουσική και δείτε αν πράγματι διευρύνει τη συνείδησή σας και σας κάνει να έχετε περισσότερη επίγνωση ή συνείδηση των ευθυνών σας, πιο υγιή και πιο πρόθυμο αγώνα. Αν όχι, μην την ακούτε.

Η πέμπτη παγίδα είναι η απληστία. Όποτε βυθίζεστε στην απληστία σε οποιοδήποτε επίπεδο ή πεδίο και χρησιμοποιείτε τη γνώση, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία ή τα ταλέντα σας για να ικανοποιήσετε την απληστία σας, βρίσκεστε σε μεγάλο κίνδυνο, γιατί η απληστία θα σας τραβήξει μακριά από την πνευματική σας ατραπό.

Η έκτη παγίδα των μαθητών είναι η ματαιοδοξία. Αυτή είναι μια παγίδα που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους προχωρημένους μαθητές. Πολλοί προχωρημένοι μαθητές ξαφνικά νομίζουν ότι είναι προφήτες, δάσκαλοι, μυημένοι, κανάλια, αγγελιοφόροι κτλ. Από τη στιγμή που αυτές οι ιδέες μπουν στη συνείδησή τους, δεν υπάρχει καμιά ελπίδα γι’ αυτούς.

Ένας πραγματικός μαθητής είναι πάντα ταπεινός. Η ταπεινότητα είναι ένα μεγάλο σημάδι της μαθητείας. Ματαιοδοξία είναι η δημιουργία μιας δεύτερης, τρίτης ή τέταρτης εικόνας του εαυτού σας. Όταν δημιουργείτε ψεύτικες εικόνες του εαυτού σας, τελικά αυτές οι εικόνες γίνονται σεις και σεις γίνεστε ένας ‘Μίκυ Μάους’ αντί να γίνετε ο Εαυτός σας. Ο πραγματικός Εαυτός σας χάνεται μέσα σε κάτι κατασκευασμένο από το νου σας και σεις δεν μπορείτε να είστε ο αληθινός Εαυτός σας.

Η μαθητεία είναι μια ατραπός στην οποία το άτομο γνωρίζει τι πράγματι είναι, όχι τι είναι στη φαντασία. Ο μαθητής βλέπει τις πολλές αδυναμίες του, αλλά βλέπει επίσης τις πολλές όμορφες αρετές του. Δεν είναι χαμένος στη σύγχυση.

Η έβδομη παγίδα είναι το πνεύμα της χωριστικότητας. Όταν είστε χωριστικός, λέτε, «Δεν μου αρέσει αυτό το άτομο, αυτή η φυλή, αυτό το έθνος, αυτή η θρησκεία, αυτό…»

Μερικοί μαθητές λένε, «Η δική μας φιλοσοφία είναι σωστή και η φιλοσοφία σας είναι λανθασμένη». Αυτό είναι χωριστικότητα. Ποιος είπε ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος για το Θεό; Στη Μπαγκαβάντ Γκιτά λέγεται, «Με οποιονδήποτε τρόπο οι άνθρωποι Με πλησιάζουν, με τον ίδιο τρόπο Εγώ τους ανταμείβω. Με όλους τους τρόπους λατρείας, οι άνθρωποι ακολουθούν την Ατραπό μου».

Σαν μαθητές πρέπει να αποδεχτούμε την ποικιλία της θείας ατραπού. Η ποικιλία δημιουργεί πρόκληση και αγώνα και καταλήγει σε σύνθεση.


-Τορκόμ Σαραϊνταριάν
Πρόκληση για Μαθητεία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)