Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010

Γεγονότα και εμπειρίες

Τα γεγονότα δεν είναι απαραίτητα και εμπειρίες. Τα γεγονότα μπορεί να είναι απλές καταγραφές εντυπώσεων. Οι εμπειρίες όμως είναι αποτέλεσμα κατανόησης των αιτιών των γεγονότων. Οι πραγματικές εμπειρίες προσφέρουν αποκαλύψεις εσωτερικές, και γι’ αυτό προοδεύουμε. Με την εμπειρία, βλέπουμε την αλήθεια πίσω από τα γεγονότα. Έτσι, τα γεγονότα από μόνα τους δεν είναι εμπειρία. Η εμπειρία θέλει συνειδητοποίηση των μηχανισμών και των νόμων πίσω από το γεγονός.

Υπάρχει στην εποχή μας μια αδηφαγία για εμπειρίες, ο κόσμος είναι αχόρταγος για ερεθίσματα, για σχέσεις, ταξίδια, γνώσεις, εικόνες κλπ. Αυτή η ‘λαιμαργία’ προκαλείται από την επιφανειακότητα που βιώνει ο άνθρωπος τα γεγονότα, τα οποία δεν καταλαβαίνει, δεν κατανοεί τις αιτίες τους και δεν αντλεί τελικά σοφία και ικανοποίηση. Η ικανοποίηση από μια κατάσταση έρχεται όταν βιώσουμε βαθιά την αλήθεια της. Γι’ αυτό μπορεί ένας άνθρωπος να έχει βιώσει χίλια δυο πράγματα στη ζωή του αλλά να μένει άσοφος και ανικανοποίητος, ενώ κάποιος άλλος που ζει μια πιο απλή ζωή, χωρίς πολλά γεγονότα, να μαθαίνει από το παραμικρό, γιατί ζει πιο βαθιά το καθετί.

Ουσιαστικά, εμπειρία είναι αυτό το βίωμα που μας επιτρέπει να κοινωνήσουμε με το Κέντρο μας και να αντλήσουμε φως/ενέργεια. Γι’ αυτό και όσοι διαλογίζονται σωστά και τακτικά, βιώνουν περισσότερα, με λιγότερα γεγονότα, αποκτούν δηλαδή ουσιαστικές εμπειρίες χωρίς να χρειάζονται πολλά εξωτερικά ερεθίσματα. Η σοφία μπορεί να προλάβει την ανάγκη από παθήματα/εμπειρίες.

Without going outside, you may know the whole world. Without looking through the window, you may see the ways of heaven. The further you go, the less you know. Thus the sage knows without traveling; He sees without looking; He works without doing.
-Lao-tzu

Η εμπειρία και η γνώση δεν είναι το ίδιο πράγμα, αν και θα έπρεπε. Η εμπειρία φέρνει μεταμόρφωση, καθώς αγγίζει το είναι μας. Η γνώση δεν φέρνει απαραίτητα μεταμόρφωση. Η πραγμάτωση της γνώσης όμως, είναι πραγματική εμπειρία.

Τελικά, δεν είναι τα γεγονότα που χρειαζόμαστε για να προοδεύσουμε – άλλωστε έχουμε βιώσει τόσα πολλά πράγματα όλα αυτά τα εκατομμύρια χρόνια που ζούμε πάνω στη γη, στις χιλιάδες ενσαρκώσεις μας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η βαθυστόχαστη ματιά, στο παραμικρό ερέθισμα, η οποία θα μεταμορφώσει και θα απελευθερώσει τη φύση μας. Η επιφανειακότητα είναι ο εχθρός μας, είναι η σπατάλη της ίδιας της ζωής…

Experience leaves only memories behind and adds to the burden which is heavy enough. You need no more experiences. The past ones are sufficient. And if you feel you need more, look into the hearts of people around you. You will find a variety of experiences which you would not be able to go through in a thousand years. Learn from the sorrows of others and save yourself your own. It is not experience that you need, but the freedom from all experience.
-Nisargadatta Maharaj


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)