Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Τα χαρίσματά μας: η δίοδος για την αγάπη μας στο κόσμο

Τα χαρίσματά μας είναι η δίοδος για να εκδηλώσουμε την αγάπη μας στη κοινωνία. Όλοι έχουμε χαρίσματα και ταλέντα. Η καλλιέργεια αυτών θα πρέπει να είναι βασικό μας μέλημα, ώστε να μπορέσει να διοχετευτεί η ενέργειά μας μέσα από αυτά στο περιβάλλον, να διοχετευτεί δηλαδή η αγάπη μας στο περιβάλλον.

Ο Σάι Μπάμπα λέει:
Love and compassion are inherent in every person. Each has to share love with others. Failure to share one's love is gross ingratitude to society, to which one owes everything. One should give one's love freely to others and receive love in return.

Έτσι λοιπόν η εκδήλωση της αγάπης μας στο κόσμο είναι βασική μας υποχρέωση, καθώς όλοι είμαστε χρεωμένοι στη κοινωνία - ότι είμαστε το χρωστάμε σε αυτήν. Και το παράξενο είναι ότι ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι η κοινωνία του χρωστάει! Όμως αυτά που νομίζει ότι του χρωστάει η κοινωνία, τα χρωστάει εκείνος σε αυτήν!

Βέβαια, η έκφραση της αγάπης δεν σημαίνει εκδήλωση συναισθηματισμών με αγαπούλες και φιλάκια, αλλά η έκφραση της αγάπης/ενέργειάς μας θα έρθει μέσα από τη προσφορά των ταλέντων και των ικανοτήτων μας.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εγωισμός από το να μην προσφέρουμε τα χαρίσματά μας στο κόσμο. Χρεωνόμαστε καρμικά αλλά και πτωχεύουμε σε όλα τα επίπεδα. Η αδράνεια, η τεμπελιά αλλά και η έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης –που δεν είναι τίποτα άλλο από καθαρό εγωισμό- εμποδίζουν την ανάπτυξη και διοχέτευση των χαρισμάτων και της αγάπης μας.

Πώς να καταλάβουμε τι χαρίσματα έχουμε; Απλά παρατηρούμε τι αγαπάμε να κάνουμε. Επίσης, ο διαλογισμός και μια συνολικώς πνευματική και υγιεινή ζωή, μας γεμίζει με ψυχική ενέργεια, η οποία δυναμώνει κι εκλεπτύνει τα υπάρχοντα ταλέντα μας, αλλά φέρνει στην επιφάνεια και νέα, κρυμμένα ταλέντα. Έτσι με τη πνευματική καλλιέργεια σαφώς γινόμαστε όλο και πιο χαρισματικοί. Είναι κρίσιμο όμως να μη σπαταλάμε τη ψυχική ενέργεια, με τους γνωστούς τρόπους: με τις ηδονές, τις πολλές επαφές, την έλλειψη διαλογισμού, το διασκορπισμό της προσοχής, τις λάθος τροφές, τη τηλεόραση, τον εγωισμό κλπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)