Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Περίοδοι εθνικής, συλλογικής και ατομικής κρίσης

Όλοι έχουμε ευφυείς ιδέες με τις οποίες μπορούμε να βοηθήσουμε το έθνος, την οικογένειά μας και τον εαυτό μας σε περιόδους κρίσεων. Αρκεί να βουτήξουμε στο εσωτερικό μας θησαυροφυλάκιο που κρύβονται τα μαργαριτάρια της σοφίας.

Οι ιδέες που προέρχονται απ’ την αποθήκη αυτή της σοφίας, είναι αυθεντικές, πρακτικές και εφαρμόσιμες, γιατί ταυτίζονται με την αλήθεια μας. Βγαίνουμε από τη φούσκα των κλισέ –όσο κι αν ‘επαναστατικά’ κι αν είναι- και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις ρεαλιστικές στα προβλήματα της ζωής μας και του τόπου μας, αντί να βρίζουμε τους πολιτικούς και να απογοητευόμαστε (ανευθυνότητα). Αν δεν είναι πρακτικές και εφαρμόσιμες οι λύσεις, δεν προέρχονται απ’ την αλήθεια μας αλλά απ’ το φόβο και τον εγωισμό.

Είναι μια πολύ χαρούμενη συνειδητοποίηση αυτή, του ανθρώπου που βλέπει ότι μπορεί να βοηθήσει πρακτικά τον τόπο του, με τις δικές του δυνάμεις. Σταματά να νιώθει θύμα και έρμαιο της ζωής και της μοίρας, και αναλαμβάνει καίρια δράση. Η απόγνωση και η απογοήτευση άλλωστε, ΔΕΝ είναι ρεαλισμός. Η χαρά της ευφυούς δράσης και των εφικτών λύσεων, ΕΙΝΑΙ ρεαλισμός. Γιατί η ζωή ΠΑΝΤΑ έχει λύσεις γι’ αυτούς που θέλουν να τις δουν.

Όσο γκρινιάζουμε για τα προβλήματα του τόπου ή της ζωής μας, σημαίνει ότι δεν κάνουμε κάτι γι’ αυτά, δεν προσπαθούμε να ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ για να φέρουμε λύσεις απ’ το θησαυροφυλάκιο της σοφίας που όλοι κατέχουμε. Την επόμενη φορά που θα παρατηρήσουμε κάτι που μας ενοχλεί στη κοινωνία ή στον εαυτό μας, αντί να μπούμε στην αυτόματη αντίδραση της γκρίνιας και της απόρριψης των ευθυνών σε μια εξωτερική πηγή, ας διοχετεύσουμε την ίδια νοητική και φυσική ενέργεια για να βρούμε και να εφαρμόσουμε έξυπνες λύσεις.

Η γκρίνια είναι ανευθυνότητα. Η εναπόθεση των ευθυνών σε ώμους τρίτων, θα μας κρατά σε θέση αδυναμίας, θα νιώθουμε ανίσχυροι να αντιδράσουμε. Ήρθε όμως η ώρα να αναλάβει ο καθένας προσωπική δράση, να ενεργοποιηθεί αποφασιστικά, με εξυπνάδα, θετικότητα και συλλογικότητα. Όσοι γκρινιάζουν πρέπει να ‘αποβληθούν’ και να περιθωριοποιηθούν.

Κλείνουμε το στόμα μας και σκεφτόμαστε. Λιγότερα λόγια, περισσότερη σκέψη, για βιώσιμες λύσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)