Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011

Αγάπη για τον εαυτό – Άσκηση

Για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, πρέπει να είμαστε και αξιαγάπητοι. Η συνείδησή μας δεν θα επιτρέπει την αγάπη για τον εαυτό αν κάνουμε πράγματα απεχθή, καταστροφικά, άσχημα. Θα είμαστε δηλαδή αντιπαθητικοί στον ίδιο μας τον εαυτό αν κάνουμε πράγματα αντιπαθή, και θα περιμένουμε απ’ τους άλλους να μάς αγαπούν ενώ εμείς οι ίδιοι δεν αγαπούμε τον εαυτό μας. Έτσι, για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, οφείλουμε να είμαστε όμορφοι σε όλα τα επίπεδα.

Ένα κακομαθημένο παιδάκι δεν θα το αγαπούν και θα αναγκάζεται με διάφορα τρυκ να προσπαθεί να αποσπάσει την αγάπη. Γι’ αυτό δεν πρέπει να αναμένουμε την αγάπη απ’ τον εαυτό μας και τους άλλους αν δεν την αξίζουμε. Την αγάπη την αξίζουμε αν πραγματώνουμε στοιχεία άξια, αν είμαστε επί της ουσίας αξιαγάπητοι. Αλλιώς θα καταφεύγουμε σε τεχνάσματα, που είναι τόσο κοινά στην εποχή μας, τεχνάσματα κολακείας, ψεύτικης ομορφιάς και καλών τρόπων, εντυπωσιασμού, και άλλα πολλά.

Ας "σκανάρουμε" λοιπόν τον εαυτό και τη φυσιολογία μας ώστε να εντοπίσουμε εκείνα τα στοιχεία που μάς κάνουν αντιπαθείς στον εαυτό μας και τους άλλους. Μπορούμε να πάρουμε ένα χαρτί και να γράψουμε 15 αρνητικά στοιχεία της προσωπικότητάς μας, των συνηθειών, του φυσικού σώματος, των συναισθημάτων και του νου μας. Καθώς τα γράφουμε, σκεφτόμαστε γιατί αυτά τα στοιχεία μάς κάνουν αντιπαθείς και άσχημους. Δεν "κριτικάρουμε" τον εαυτό μας αλλά είμαστε απολύτως τίμιοι και κάνουμε μια ειλικρινή αυτό-εξομολόγηση.

Όταν τελειώσουμε τη καταγραφή, καίμε το χαρτί και βεβαιώνουμε στον εαυτό μας ότι δεν θα ξαναλειτουργήσει αυτά τα στοιχεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)