Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

Γνώρισε τον εχθρό σου

Εάν θέλουμε να εξελιχτούμε γρήγορα και να απολαύσουμε τη ζωή και την ελευθερία, πρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια ποιος είναι ο εχθρός μας. Εάν ξέρουμε ποιος είναι ο εχθρός μας, θα ξέρουμε ποιος είναι και ο φίλος μας. Αν πολεμήσουμε κατά του εχθρού μας, θα κερδίσουμε περισσότερους συμμάχους, θα έχουμε περισσότερες νίκες και θα κατακτήσουμε περισσότερα πνευματικά εδάφη.

Φυσικά να κάνω σαφές ότι ο εχθρός δεν είναι κάποιος άνθρωπος στον οποίο θα αρχίσουμε να εκσφενδονίζουμε αρνητικές ενέργειες. Ο εχθρός βασικά είναι ο εγωισμός μας, με τα χίλια κεφάλια του. Είναι η αδράνειά μας, με τις άπειρες εκδηλώσεις της. Εχθρός είναι κάθε δύναμη και ενέργεια που οδηγεί στην καταστροφή και είναι κατά της επιβίωσης. Είναι επίσης αυτή η ίδια η αδιαφορία που μάς κρατά σε μια χλιαρή κατάσταση συνειδητότητας στην οποία δεν υπάρχει εξέλιξη. Γι’ αυτό, αν δεν έχουμε εχθρούς, ας δημιουργήσουμε.

Όποιοι λένε ότι δεν υπάρχει εχθρός, είναι κατά της ίδιας της εξέλιξης, καθώς χωρίς μάχη δεν υπάρχει και νίκη, ενώ ταυτόχρονα μένουν εγκλωβισμένοι στον δυαδισμό. Γιατί, για να ξεπεράσει κανείς τον δυαδισμό, πρέπει να γνωρίζει και να αφομοιώνει συνειδητά τα πολικά αντίθετα, όχι να τα αγνοεί και να νομίζει έτσι πως τα έχει υπερβεί. Αν θέλουμε να ξεπεράσουμε το κακό, πρέπει να το λειτουργούμε συνειδητά, όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό. Για παράδειγμα, αναλαμβάνουμε συνειδητά μια αδυναμία ή ένα προβληματικό στοιχείο της προσωπικότητάς μας, και το μετατρέπουμε σε θετικό. Δεν αρνούμαστε τίποτα αλλά εργαζόμαστε με κάθε κομμάτι της ζωής. Συχνά βέβαια οι άνθρωποι είτε δεν ξέρουν να εντοπίσουν τα ελαττώματά τους, ή τα αντιλαμβάνονται κάπως ενοχικά, ενοχή που όμως δείχνει την μη ορθή κατανόηση του ελαττώματος, αλλά μάλλον την εγωιστική συγκάλυψή του.

Τα ελαττώματά μας ωστόσο είναι αρετές που αναμένουν την αποκάλυψή τους. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να τα ανακαλύπτουμε, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να παλεύουμε τον εχθρό. Και για να τον παλέψουμε, πρέπει να τον αναγνωρίσουμε. Έτσι η φυσιολογία μας θα γίνει ένα ποτάμι με γάργαρο νερό που δίνει ζωή στη φύση. Αυτή η αντιμετώπιση βέβαια διαφέρει από τις υπνωτιστικές new-agey διδασκαλίες που μάς σερβίρουν και που θέλουν να μάς κάνουν να διακοσμούμε το βάλτο μας με λουλούδια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)