Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Παρατήρηση σημαίνει να βλέπετε τα πράγματα όπως είναι

Παρατήρηση σημαίνει να βλέπετε τα πράγματα όπως είναι χωρίς την εμπλοκή του σώματος, των συναισθημάτων και του νου. Είστε απολύτως αποσπασμένοι παρατηρητές. Δεν μπορείτε να είστε πραγματικοί παρατηρητές εάν εμπλέκετε τον εαυτό σας με αυτό που παρατηρείτε. Αμέσως μόλις εμπλέκεστε, γίνεστε το αντικείμενο αυτό.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αυτό πρακτικά. Υποθέστε ότι κλαίτε. Παρατηρήστε τον εαυτό σας νοητικά. Απ’ τη στιγμή που αρχίζετε να παρατηρείτε τον εαυτό σας εκατό τοις εκατό, θα σταματήσετε να κλαίτε, γιατί εκείνος που κλαίει θα γίνει το αντικείμενο. Εσείς θα είστε ο παρατηρητής.

Το δεύτερο στάδιο είναι όταν παρατηρείτε ένα δυστυχισμένο άτομο στον πόνο και την δυστυχία του και σε ένα βαθμό ταυτίζεστε μαζί του. Τότε αναπτύσσετε οίκτο.

Στο τρίτο στάδιο γίνεστε ένας πραγματικός παρατηρητής – καθόλου συναίσθημα, καθόλου σκέψεις, αλλά καθαρή παρατήρηση των πραγμάτων όπως είναι.

Για παράδειγμα, είστε θυμωμένος με κάποιον. Ωρύεται και ωρύεστε. Αμέσως αλλάζετε την στάση σας και λέτε, “Πρόκειται να τον παρατηρήσω, και πρόκειται να παρατηρήσω τον εαυτό μου.” Η ταύτιση τότε εξαφανίζεται γιατί η ταύτιση είναι αφύσικη. Παρατηρήστε τον εαυτό σας.

Πείτε για παράδειγμα ότι ο γιος σας, η γυναίκα σας, ο φίλος σας, οποιοσδήποτε κι αν είναι, κάνει απαίσια πράγματα, λέει απαίσια πράγματα. Τώρα δεν μπορείτε να ανεχτείτε αυτήν την κατάσταση. Θυμώνετε, εξάπτεστε, είστε φοβισμένοι, μισείτε το άτομο, κλπ. Ποιος είναι ο τρόπος για να αποταυτίσετε τον εαυτό σας; Απλά παρατηρήστε αυτό το άτομο όπως είναι, σα να μην έχετε αισθήματα, σα να μην έχετε σκέψεις, σα να μην έχετε πράξεις. Απλά παρατηρήστε.

Απ’ τη στιγμή που αρχίζετε να παρατηρείτε, τι γίνεται; Αυτό το αντικείμενο, αυτό το άτομο γίνεται ένα αποσπασμένο αντικείμενο. Κόβετε την ταύτισή σας με αυτό και τότε το άτομο δεν σας επηρεάζει πια.


-Τορκόμ Σαραϊνταριάν
Consciousness vol.1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)