Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Ο διαλογισμός στην εκπαίδευση

Ο διαλογισμός είναι ένας απ’ τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην εκπαίδευση. Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτός ο παράγοντας δεν έχει ακόμα εισαχθεί και δεν εξασκείται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Οι στόχοι της εκπαίδευσης είναι πολλοί, αλλά ένας απ’ τους κύριους στόχους είναι να προκαλέσει μεταμόρφωση σε ολόκληρη τη φύση του ανθρώπου και να τον κάνει κύριο του εαυτού του. Εκτός εάν δεν υπάρξει σταθερή μεταμόρφωση της ανθρώπινης φύσης προς την ομορφιά, την καλοσύνη και την αρετή, όλα όσα κανείς μαθαίνει τελικά θα του φέρουν δυστυχία και πόνο.

Ορίζουμε τον διαλογισμό ως την επιστήμη του σκέπτεσθαι για το καλό όλων. Αυτός είναι ένας πολύ ευρύς ορισμός, ωστόσο είναι σωστός. Εάν οτιδήποτε σκέπτεστε δεν σχετίζεται με το όλο, εάν στη διάρκεια της σκέψης σας δεν λαμβάνετε υπόψη σας το σύνολο, εάν η σκέψη σας δεν σχετίζεται με το συμφέρον όλων, τότε η σκέψη σας είναι τμηματική και μεροληπτική. Δεν έχει μέλλον και είναι ένας παράγοντας σύγκρουσης στο νοητικό πεδίο της ανθρωπότητας. Τέτοια σκέψη είναι χωριστική και εγωιστική. Ο ορθός διαλογισμός είναι να σκέπτεστε στο φως και για το όφελος του Ενός Εαυτού.


-Τορκόμ Σαραϊνταριάν
Education as Transformation vol.1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)