Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014

Παραδόσεις

Μια μέρα ήμασταν στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στο κατάστρωμα ενός παλιού τύπου πλοίου με δυο πηδάλια, ένα σε κάθε πλευρά. Όπως τα γυρνούσαν, το πλοίο κινείτο μπροστά ή πίσω. Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα πλατιά θάλασσα, με μεγάλα εμπορικά πλοία να ταξιδεύουν σε κάθε κατεύθυνση με φόντο την όμορφη Κωνσταντινούπολη, όπου η γέφυρα και οι μιναρέδες της με μάγευαν.

Ενώ ήμασταν πάνω στο πλοίο, συνέβη ένα γεγονός που πάντα θυμάμαι. Μια κυρία είπε στη μητέρα μου να ρίξει μερικά νομίσματα στη θάλασσα, και η μητέρα μου, κρατώντας ένα αρκετά μεγάλο ποσό νομισμάτων, τα έριξε στο νερό. Όταν ρώτησα την μαμά μου τον λόγο, είπε, “Είναι η παράδοση σε αυτή την πόλη οι νεοφερμένοι να ρίχνουν χρήματα στη θάλασσα ώστε κανένας από εμάς να μην πνιγεί σε αυτή τη θάλασσα, τώρα ή στο μέλλον.”

Αργότερα, ένα απ’ τα κορίτσια είπε,. “Είναι πάντα καλό να υπακούς μια παράδοση – εάν δεν την υπακούς, θα σε ενοχλεί· είναι απελευθερωτικό”. Καμία απ’ αυτές τις απαντήσεις δεν ικανοποίησαν τον διερευνητικό νου μου, κι έτσι συνέχισα να ρωτώ γι’ αυτό το έθιμο, και μια μέρα ένας ηλικιωμένος άνδρας μου είπε, “Πρόκειται για μια πράξη σύνδεσης ανάμεσα στη θάλασσα και εσένα”. Αυτή ήταν καλύτερη εξήγηση, αλλά για μένα ακόμα δεν ήταν πλήρης. Τελικά, έκανα την ερώτηση στον πατέρα μου, που είπε,

“Είναι μια αρχαία δοξασία ότι οι θάλασσες, τα βουνά, τα δέντρα, είναι ζωντανά όντα. Ρίχνοντας χρήματα στο νερό, αυτό γίνεται για να δημιουργηθεί μια φιλία ανάμεσα σε σένα και στη μεγάλη ψυχή της θάλασσας. Και τη στιγμή που ρίχνεις τα χρήματα, πρέπει να κάνεις μια ευχή. Εύχεσαι ώστε η ψυχή της θάλασσας θα σε προστατεύσει και θα αποτρέψει τη θάλασσα απ’ το να βλάψει την οικογένειά μας. Αυτή η εσωτερική επικοινωνία είναι ο σημαντικός παράγοντας.”

“Οπότε νομίζεις ότι δεν θα πνιγούμε ποτέ απ’ τη θάλασσα εξαιτίας αυτής την ευχής;”

“Ναι, όντως αυτό νομίζω εάν η ευχή ήταν αρκετά βαθιά, γιατί οι ψυχές των βουνών, των θαλασσών και των δέντρων είναι η ίδια η Μία Ψυχή που ονομάζουμε Θεό.”

Η εξήγηση του πατέρα μου σταμάτησε την ανάγκη μου για περαιτέρω έρευνα για κάποιο καιρό.


-Τορκόμ Σαραϊνταριάν
Autobiography

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)