Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015

Πληρώνοντας κάρμα συνειδητά

Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που πληρώνουν το κάρμα τους συνειδητά. Για παράδειγμα, κάθε φορά που ο Σωκράτης προσπαθούσε να συζητήσει φιλοσοφία με τους φίλους του, η σύζυγός του θύμωνε κι έλεγε, "Θεέ μου! Πάλι φιλοσοφία· πάλι φιλοσοφία· πάλι φιλοσοφία;" Έζησαν μαζί για σαράντα χρόνια σε αυτές τις συνθήκες. Ο Σωκράτης έλεγε, "Χρωστάω κάτι σε αυτή τη γυναίκα· αυτός είναι ο λόγος που με ενοχλεί. Αλλά δεν πρόκειται να γίνω σαν κι εκείνη. Θα την αλλάξω όσο το δυνατόν περισσότερο, ή θα χρησιμοποιήσω την γκρίνια της με τέτοιο τρόπο που θα αναπτύξω και θα ξεδιπλώσω τον εαυτό μου. Η ύπαρξή της με βοηθά στην ανάπτυξη του εαυτού μου και στο ξεπλήρωμα προηγούμενων χρεών μου."

Μια μέρα που μιλούσε με έναν από τους φίλους του, η γυναίκα του μπήκε στο δωμάτιο και τους είπε ότι κάνουν πάρα πολύ θόρυβο. Έτσι, ο Σωκράτης είπε, "Πάμε έξω." Κάθισαν έξω και μιλούσαν κάτω από ένα παράθυρο, όταν η σύζυγος του Σωκράτη τού άδειασε τα απόνερα της μπουγάδας πάνω στο κεφάλι του. Ο Σωκράτης είπε, "Ήξερα ότι μετά την βροντή, έρχεται πάντα η βροχή."

Κοιτάξτε πώς αυτός ο σοφός άνθρωπος χειρίστηκε την κατάσταση. Ήξερε ότι δεν θα είχε συναντήσει τη σύζυγό του, αν δεν είχε κάνει κάτι λάθος με αυτήν στο παρελθόν. Ο τρόπος που εκείνη φερόταν, ήταν το αποτέλεσμα αυτού που ο Σωκράτης είχε κάνει προς αυτήν στο παρελθόν. Ο ίδιος χειρίστηκε την κατάσταση με τέτοιο τρόπο που δεν δημιούργησε περισσότερο κάρμα, και χρησιμοποίησε την κατάσταση ως μέσο πνευματικής ανάπτυξης.


-Τορκόμ Σαραϊνταριάν
Karma & Reincarnation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)