Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018

Η μόρφωση δεν βοηθά τους ανθρώπους να μην είναι πρόβατα

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν αποφοιτήσει από πανεπιστήμια είναι ζωντανές εγκυκλοπαίδειες, αλλά λίγοι μπορούν να σκεφτούν δημιουργικά. Ανεξάρτητα από το πόσα έμαθαν, τέτοιοι άνθρωποι χρησιμοποιούνται από το διαφημιστικό μας σύστημα, από την προπαγάνδα ή από τους ζηλωτές ή τους δημαγωγούς που παρουσιάζουν θρησκευτικά, οικονομικά ή πολιτικά δόγματα. Η μόρφωσή τους δεν τους βοηθά να αποφεύγουν να είναι πρόβατα. Ακολουθούν τα βήματα εκείνων που έχουν επιρροή και που τους εντυπωσιάζουν.

Αν οι μαθητές του σύγχρονου κόσμου δεν μπορούν να σταθούν πάνω από το μυαλό τους, γίνονται οι δούλοι των γνώσεων, των πληροφοριών και των απόψεών τους, οι οποίες κρυσταλλώνουν και διαιωνίζουν τη δουλεία.

Πρέπει να εκπαιδευτούμε στο πώς να σταθούμε πάνω από τις πληροφορίες, τις γνώσεις και τις απόψεις μας στη νοητική μας αποθήκη. Αυτό μάς φαίνεται αδύνατο, αλλά με ιδιαίτερη προσπάθεια, ένα άτομο μπορεί να αποστασιοποιηθεί από τις γνώσεις, τις πληροφορίες και τις απόψεις του και να τις εξετάσει ως αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, να αλλάξουν ή να πεταχτούν.


-Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)