Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019

Οι εικόνες των αγίων

Είναι ενδιαφέρον ότι για εκατό χρόνια ένα φαινόμενο συνέβη στις οικογένειες. Οι άνθρωποι κατέβασαν σιγά-σιγά τις εικόνες ή τις ζωγραφιές των αγίων από τους τοίχους και τις αντικατέστησαν με εικόνες "αστέρων κινηματογράφου" και πολιτικών ηρώων. Αυτό έδειξε μια σημαντική αλλαγή στη συνειδητότητα της ανθρωπότητας. Και καθώς έφεραν στο σπίτι τους περισσότερες εγκόσμιες εικόνες, η ηθική του κόσμου βαθμιαία εκφυλίστηκε.

Οι άνθρωποι πίστεψαν ότι οι εικόνες των αγίων ήταν ξεπερασμένες ή απαρχαιωμένες και ότι δεν μπορούσαν να παίξουν κανένα ρόλο στον σύγχρονο τεχνολογικό, επιστημονικό κόσμο.

Οι εικόνες των αγίων ήταν σπάνιες πηγές έμπνευσης για το ευρύ κοινό. Ήταν τα σύμβολα της αγνότητας, της μεταμόρφωσης, του μόχθου, της αφιέρωσης, της αφοσίωσης, της ευγνωμοσύνης και της θυσίας. Συμβόλιζαν τη γέφυρα ανάμεσα στον γήινο κόσμο και τον υπεργήινο κόσμο, τον υποκειμενικό κόσμο της αγάπης, της χαράς και της υπερβατικότητας.

Με την απομάκρυνση των εικόνων των αγίων, μια τέτοια πηγή έμπνευσης και ενέργειας εξατμίστηκε. Αντ 'αυτού αντικαταστάθηκαν από "αστέρες" που επηρέασαν έντονα τα παιδιά των νέων γενεών. Η πλειοψηφία τους έμαθε από αυτές τις εικόνες πώς να μισούν, πώς να σκοτώνουν, πώς να καπνίζουν, πώς να πίνουν, πώς να χρησιμοποιούν βία, πώς να σκοτώνουν, πώς να χωρίζουν, πώς να χαζολογούν, πώς να καταστρέφουν οικογένειες, πώς να να καταστρέφουν κτίρια, αυτοκίνητα και γέφυρες, πώς να μισούν θρησκευτικές φιγούρες, ακόμη και να μισούν ιερούς ναούς.

Οι νέες γενιές λάτρεψαν αυτούς τους σύγχρονους "αγίους" και, καθώς τους λάτρεψαν, μιμήθηκαν τη ζωή αυτών των σύγχρονων ηρώων και μάλιστα κυριολεκτικά ταυτίστηκαν μαζί τους. Οι εικόνες των πραγματικών αγίων απομακρύνθηκαν από την καρδιά τους και η πηγή των υψηλότερων εμπνεύσεων γι 'αυτούς σταμάτησε.

Ποιοι είναι οι άγιοι; Στην πραγματικότητα είναι το ιδανικό της ψυχής των ανθρώπων. Όλοι μας στην ψυχή μας προσβλέπουμε στην ομορφιά, την αγνότητα, τη χαρά, την ελευθερία. Όλες αυτές οι βλέψεις συσσωρεύονται και ενσαρκώνονται με την ψυχή. Οι Άγιοι είναι ο δρόμος που μας οδηγεί στην ανώτερη φύση μας, στα πνευματικά μας πεδία, δίνοντάς μας καθοδήγηση, έμπνευση και θάρρος στις καθημερινές μας δυσκολίες και προβλήματα. Η αποκοπή από μια τέτοια πηγή επιρροής οδηγεί στις συνθήκες που έχουμε στον κόσμο.

Όσοι επιθυμούν να είναι ήρωες και άγιοι τελικά αναπτύσσουν όλα τα χαρακτηριστικά των αγίων και των ηρώων και γεννιούνται στην ανθρωπότητα.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αδύνατο να είμαστε άγιοι με τις συνθήκες που έχουμε στον κόσμο. Οι Άγιοι γεννιόντουσαν πάντα στις πιο αντίξοες συνθήκες, αλλά παρά τις αδύνατες συνθήκες έλαμψαν το φως τους και έχτισαν τον δρόμο της απελευθέρωσης για εκατομμύρια ψυχές. Είναι αλήθεια ότι οι δυσμενείς συνθήκες της ζωής όχι μόνο αύξησαν την ακτινοβόλο ομορφιά τους αλλά και διέσπειραν την επιρροή τους σε όλο τον κόσμο.

Εσωτερικά, ένας άγιος είναι εκείνος που έχει περάσει από την Μύηση της Μεταμόρφωσης. Εκτός αν είναι Μυημένος της Μεταμόρφωσης, δεν μπορεί να λάμψει το θεϊκό φως που είναι μέσα του μέσα από όλους τους κατώτερους φορείς του. Έτσι ένας άγιος είναι ένα ακτινοβόλο διαμάντι θεϊκού φωτός.

Οι άγιοι δεν είναι μόνο άνθρωποι της θρησκείας. Είναι επίσης πολιτικοί, εκπαιδευτικοί, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες, επιστήμονες και οικονομολόγοι.

Στην πραγματικότητα σε μερικές δεκαετίες η λατρεία των αγίων θα αρχίσει ξανά και θα αυξηθεί, αλλά μια τέτοια λατρεία δεν θα είναι για τη "σωτηρία των ψυχών μας". Μια τέτοια λατρεία θα είναι μια διαδικασία καλλιέργειας και πραγμάτωσης εκείνων των θεϊκών χαρακτηριστικών που έχουν οι άγιοι. Θα είναι μια διανοητική, πνευματική λατρεία, μια λατρεία που θα μας οδηγήσει στην πηγή του θάρρους, της γνώσης, της έμπνευσης, της ενέργειας, της αντοχής, της αφοβίας και της επιμονής, και θα μας εξοπλίσει στο να προσφέρουμε εξαιρετική υπηρεσία για τη φυλή που ονομάζεται "ανθρωπότητα".

Οι εικόνες των αγίων δεν είναι εικόνες ανθρώπων, αλλά σύμβολα υψηλότερων πραγματικοτήτων και αποδείξεις ανώτερων επιτευγμάτων.


-Τορκόμ Σαραϊνταριάν
Teachings of Great Ones

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)