Πνευματικοτητα - Συνειδητοτητα - Ελευθερια

Μερικά καινούργια και παλιότερα άρθρα μου σχετικά με τη πνευματικότητα και το διαλογισμό.

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Η διαφορά μεταξύ ενός μορφωμένου και ενός πολυμαθούς ατόμου

Πολλοί άγιοι άνθρωποι, μοναχοί και ασκητές είχαν πολύ λίγη σχολική παιδεία, αλλά έχουν ένδοξη ύπαρξη. Αφού μιλήσει μαζί τους, κάποιος ανακαλύπτει ότι δεν είναι αμαθείς, δεν έχουν το φως των σπουδών, αλλά έχουν το φως της ύπαρξης. Λόγω αυτού του φωτός, μπορούν να συζητήσουν σύγχρονα προβλήματα και να παρουσιάσουν απλά κλειδιά για λύσεις.

Είναι πιθανό να γνωρίζει κανείς πολλά, αλλά στην ουσία να είναι φτωχός. Είναι επίσης πιθανό κάποιος να είναι φτωχός σε μόρφωση, αλλά πλούσιος σε παιδεία. Το ιδανικό άτομο είναι εκείνο που είναι πλούσιο σε ύπαρξη και γνώση και του οποίου η ύπαρξη ελέγχει τις γνώσεις του.

Ένα μορφωμένο άτομο ζει με απλότητα. Είναι ευθύ και απλό στις σχέσεις του και στην προσωπική του ζωή. Ένας πολυμαθής έχει μια περίπλοκη ζωή. Πρέπει να προσποιείται, να λέει ψέματα, να μιμείται, να περιπλέκει θέματα και να φέρνει στην επιφάνεια πράγματα που πρέπει θα έπρεπε να ξεπεραστούν. Το κάρμα του είναι περίπλοκο και η ζωή του είναι γεμάτη αντιφάσεις.

Ένας πολυμαθής είναι μιμητής. Ένα πραγματικά μορφωμένο άτομο είναι δημιουργικό.
Ένας πολυμαθής εργάζεται για τον εαυτό του - τον μικρό του εαυτό - ή για όσους ανήκουν σε αυτόν. Ένα μορφωμένο άτομο εργάζεται για όλους, μέσα από την αυταπάρνηση, την αβλάβεια και τη σωστή ομιλία.
Ένας πολυμαθής είναι υπό τον έλεγχο των ματαιοδοξιών και του εγώ του. Ένα μορφωμένο άτομο εκπέμπει αρετές. Για αυτόν, υπάρχουν πράγματα που είναι σωστά, και υπάρχουν πράγματα που είναι λάθος.

Η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία μεταμόρφωσης της γνώσης σε ύπαρξη.


-Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)